Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Finansminister Siv Jensen var en av deltakerne på høringen. Foto: Stortinget.

Finansminister Siv Jensen var en av deltakerne på høringen. Foto: Stortinget.

Kontrollhøring om omorganiseringen i SSB

Kontroll- og konstitusjonskomiteen avholdt en åpen kontrollhøring onsdag 10. januar 2018.  Se opptak av høringen.

Se opptak av høringen.

Høringen var et ledd i behandlingen av sak om håndteringen av omorganiseringen i Statistisk sentralbyrå (SSB), som kontroll- og konstitusjonskomiteen åpnet på eget initiativ i desember 2017.

Se høringsprogrammet.

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen. Finansminister Siv Jensen i bakgrunnen. Foto: Stortinget.

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen. Finansminister Siv Jensen i bakgrunnen. Foto: Stortinget.

På forhånd besluttet komiteen at høringen skulle omhandle – men ikke begrense seg til – følgende problemstillinger:

  • Hva var finansministerens respons på bekymringsmeldingen fra NHO og LO, og hvilke endringer i lanserte planer og tiltak ble foreslått og/eller iverksatt for å imøtekomme denne bekymringen?

  • Hvordan har tidl. direktør i SSB registrert og fulgt opp bekymringsmeldinger om omorganiseringen fra finansministeren, NHO og LO?

  • Hvilken forståelse hadde finansminister/tidl. direktør i SSB av sammenhengen, eller fravær av sammenheng, mellom den igangsatte omstillingen i SSB og statistikklovutvalgets arbeid og mandat?

  • Når ble finansministeren bekymret for utviklingen i SSB, og hvilke signaler ble gitt for å endre kursen?

  • Hadde tidl. direktør i SSB grunn til å tro at hun så sent som i september 2017 hadde departementets støtte for den omfattende omorganiseringen av SSB som hun la opp til?

  • Hva utløste at finansministeren ikke lenger hadde tillit til Meyer, og hva var finansministerens hensikt med å tilkjennegi at SSB-direktøren ikke hadde hennes tillit? Når ble Meyer informert om at hun ikke hadde finansministerens tillit?

  • Hva innebærer SSB-ledelsens nye utvelgelseskriterier med blant annet krav om økt internasjonal publisering, og hvilken mulighet har man gitt de aktuelle forskerne til å tilpasse seg de nye kriteriene?

  • Har SSBs faglige uavhengighet blitt utfordret i prosessen med omorganiseringen av SSB?

  • I hvilken grad mener finansministeren at direktøren i SSB er avhengig av hennes tillit for å kunne fortsette som direktør i SSB?

  • Er det gitt signaler/føringer om faglige spørsmål til SSB utenom tildelingsbrev og andre formelle, offentlig tilgjengelige dokumenter?


Se kontroll- og konstitusjonskomiteens korrespondanse med finansministeren i forkant av at komiteen åpnet sak.

Sist oppdatert: 27.10.2021 14:44
: