Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget markerer 100 år i utenrikspolitikken

Torsdag 19. januar arrangerte utenriks- og forsvarskomiteen et seminar om Stortingets rolle gjennom 100 år i utenrikspolitikken. Se opptak av seminaret.

Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget.

Anniken Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget.

Se opptak fra seminaret, del 1.

Se opptak fra seminaret, del 2.

Program

  • Kl. 10.15: Komitéleder Anniken Huitfeldt ønsker velkommen
  • Kl. 10.20: «En utenrikspolitikk for folket – Stortinget og utenrikspolitikken frem til 1940», ved seniorforsker Halvard Leira
  • Kl. 10.35: «Dialog i fortrolighet», ved professor Rolf Tamnes
  • Kl. 10.55: «Å ha rett og få rett», ved førsteamanuensis Hanne Hagtvedt Vik
  • Kl. 11.30: Paneldebatt med nåværende og tidligere komitéledere: Anniken Huitfeldt, Kåre Willoch, Bjørn Tore Godal og Einar Steensnæs. Panelet skal diskutere Stortingets rolle i utenrikspolitikken, basert på sine erfaringer som komitéledere. Debatten ledes av Christian Borch.

Forholdet mellom storting og regjering

I år er det hundre år siden Stortinget opprettet en spesialkomité for utenrikske anliggender i 1917. Spesialkomiteen var forløperen til dagens utenriks- og forsvarskomité. Bakgrunnen var behovet for å trekke Stortinget inn i behandlingen av utenrikssaker. Seminaret har som formål å belyse og diskutere forholdet mellom storting og regjering i utenrikspolitiske spørsmål i et historisk, politisk og statsrettslig perspektiv.

Sist oppdatert: 19.01.2017 14:32
: