Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Geir Jørgen Bekkevold (Krf) leder Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentarikerforsamling. Foto: OSCE PA

Flyktningkrisen preget høstmøtet i OSSE PA

«Å styrke tillitsbyggende tiltak og godt styresett i OSSE regionen» var hovedtema for høstmøtet i parlamentarikerforsamlingen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Det var likevel flyktningkrisen som dominerte diskusjonen.

Møtet fant sted i Skopje, Makedonia, 30. september–2. oktober. Fra Stortinget deltok: Geir Jørgen Bekkevold (delegasjonsleder), Bård Hoksrud (nestleder), Torstein Tvedt Solberg, Kari Henriksen og Ola Elvestuen.

Flyktningkrisen

Høstmøtets siste dag var satt av til en diskusjon om hvordan man kunne forsterke menneskerettighetsperspektivet i håndteringen av internasjonale migrasjonsstrømmer. Men migrasjons- og flyktningkrisen ble også tema da man diskuterte økonomisk utvikling og utviklingen av demokratiske institusjoner i Sørøst-Europa.

Omlag 170 parlamentarikere deltok da man utvekslet ideer om hvordan man politisk kan svare på flyktning- og migrantkrisen. De understreket sin egen rolle i å bygge folkelig støtte for felles, koordinerte tiltak i OSSE-regionen.

Forsamlingens egen ad-hoc-komité om migrasjon minnet om at man må slutte å tenke på migrantene som en byrde som må fordeles, og isteden ta felles ansvar. Landene i OSSE-regionen har et ansvar for å fremme sikkerhet og respekt for menneskerettighetene både i migrantenes og flyktningenes hjemland, men også langs migrasjonsruten. Som vertskap må man dessuten arbeide mot og forebygge alle former for radikalisering blant dem som er kommet til Europa.

Mange av forsamlingens medlemmer ba medlemslandene i OSSE om å ta ansvar for flyktningene som kommer til Europa. De oppfordret til felles innsats for et anstendig mottaksapparat og human behandling av flyktningene.

– Jeg synes vi har et felles ansvar for å ta imot disse menneskene på en anstendig måte, sa Geir Jørgen Bekkevold, leder av Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentarikerforsamling. Han minnet om parlamentarikerforsamlingens felles erklæring fra sommermøtet om gjensidig solidaritet, og ba alle OSSEs medlemsland om å ta felles ansvar og få mottaksapparatet til å fungere.

Godt styresett

Godt styresett ble debattert som underliggende forutsetning for å fremme økonomisk utvikling i OSSE-regionen. Fordi et land vil bli mer stabilt og trygt ved å fremme økonomisk utvikling, mente flere at økonomisk utvikling er viktig for å svare på mange av landenes utfordringer, inkludert migrasjon. Landene på Balkan ble særlig trukket frem i denne sammenhengen.

En egen paneldebatt var viet demokratiutvikling og menneskerettigheter i Sørøst-Europa, der OSSEs feltoperasjoner i regionen fikk anledning til å presentere utviklingen i sine respektive land.

Noen parlamentarikere tok til orde for at bekymring over regional sikkerhet ikke må få overskygge fokus på demokratiets kvaliteter og respekten for menneskerettighetene. De mente demokratiske institusjoner i deler av OSSE regionen er svekket. OSSE-landene, og kanskje særlig i Sørøst-Europa, bør bruke OSSE-instrumentene man har til rådighet for å utvikle demokratiske institusjoner og menneskerettigheter som kjerneverdier i våre samfunn.

Se også:

Programmet for høstmøtet i Skopje

OSSEs parlamentarikerforsamlings nettside

Sist oppdatert: 12.10.2016 09:14
: