Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Delegasjonen fra utenriks- og forsvarskomiteen møtte norske soldater tjenestegjørende på Minela-basen i Nord-Irak. Foto: Stortinget.

Stortingets utenriks- og forsvarskomité besøkte Nord-Irak og Tyrkia

En delegasjon fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité, under ledelse av Anniken Huitfeldt, besøkte Nord-Irak og Tyrkia 2.–4. mars 2016.

Nord-Irak

I Nord-Irak møtte komiteen den norske styrken som deltar i operasjon «Inherent Resolve». Først besøkte delegasjonen Minela-basen utenfor den kurdisk-kontrollerte byen Kirkuk, hvor mannskaper fra Telemark Bataljon trener de kurdiske peshmerga-styrkene. Her fikk man et solid inntrykk av det viktige arbeidet instruktørene gjør for å forbedre kompetansen til styrkene i kampen mot ISIL. Komiteen besøkte også ulike norske stabselementene på den internasjonale flyplassen i Erbil.

– De norske styrkene i Nord-Irak er et viktig bidrag i kampen mot ISIL, sier komiteleder Anniken Huitfeldt. – Den norske utdanningen øker stridsevnen til peshmergastyrkene og muligheten til å bekjempe ISIL, legger hun til.  – Vi møtte høyt motiverte og profesjonelle norske soldater, som nyter stor anseelse både blant styrkene de trener og blant samarbeidspartnerne i den internasjonale koalisjonen, avslutter Huitfeldt.    

Delegasjonen inspiserer soldatenes firemannsrom. Foto: Stortinget.

Den regionale utviklingen, og særlig kampen mot ISIL, var hovedtema i møtene med kurdiske selvstyremyndigheter ved statsminister Nechirvan Barzani og leder for utenrikssaker Falah Mustafa Bakir. Komiteen møtte også tidligere statsminister Barham Salih og uavhengige analytikere. Den kommende kampen mot ISIL om Mosul ble drøftet, og særlig de store utfordringene med hvordan man vil kunne skape et stabilt område etter ISIL. 

Selvstyremyndighetenes vanskelige forhold til sentralmyndighetene i Bagdad og den manglende tilliten til særlig de shia-arabiske militsene  ble fremhevet i samtalene. Den svært vanskelige økonomisk situasjonen for den kurdiske regionen særlig som følge av lav oljepris, ble av alle samtalepartnerne fremhevet som kanskje den største utfordringen for øyeblikket. Konflikten i Syria og Russlands rolle ble også drøftet.

Delegasjonen fra utenriks- og forsvarskomiteen møtte de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak ved statsminister Nechirvan Barzani og leder for utenrikssaker Falah Mustafa Bakir. Norges ambassadør til Jordan og Irak, Sissel Breie, deltok også på møtet. Foto: Stortinget.

Komiteen besøkte Harshm leir for internt fordrevne i Erbil og fikk en orientering om den humanitære situasjonen i Irak og om Flyktninghjelpens program for utdanning og forebygging av kjønnsbasert vold. Medlemmene hadde samtaler med flere familier som var flyktninger fra sunni-arabiske områder okkupert av ISIL.        

Tyrkia

I Ankara var migrasjons- og flyktningestrømmen et hovedemne i drøftelsene med utenrikskomiteen og forsvarskomiteen i det tyrkiske parlamentet og i møtene i utenriks- og EU-departementene. Konflikten i Syria ble inngående diskutert, inkludert Tyrkias anspente forhold til Russland og Irans innflytelse. Forholdet til kurderne ble grundig drøftet, særlig tyrkiske myndigheters konflikt med PKK og med de syriske kurderne. Tyrkia-EU-forbindelsene var også tema.

Delegasjonen fra UFK etter møtet med det tyrkiske parlamentets vennskapskomité for Norge. Foto: Stortinget.

– Tyrkia skal ha stor honnør for å ha tatt imot over 2,7 millioner syriske flyktninger siden krigen startet, sier Anniken Huitfeldt. – Dette er en stor belastning for hele det tyrkiske samfunnet, som har vist stor gjestfrihet, legger hun til.   

Komiteen tok opp menneskerettigheter i samtalene, og særlig bekymring for manglende ytrings- og forsamlingsfrihet, noe som fra tyrkisk side ble avvist med henvisning tiltak for bekjempelsen av terrorisme. I møte med representanter fra det sivile samfunn, forskere og opposisjonen ble det framsatt sterk kritikk mot myndighetenes brudd på grunnleggende menneskerettigheter, og pekt på at utviklingen i Tyrkia beveger seg i en negativ retning på dette området. 

Følgende komitemedlemmer deltok på reisen: Anniken Huitfeldt, leder (A), Øyvind Halleraker, 1. nestleder (H), Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV).

Sist oppdatert: 07.03.2016 14:39
: