Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Sonja Mandt, leder for Stortingets delegasjon til Nordisk råd, under temasesjonen i Stortinget 19. april 2016. Foto: Morten Brakestad/norden.org.

En arena for dialog og felles løsninger

Nordisk råd møttes til vårens temasesjon på Stortinget tirsdag 19. april. 

Se bilder fra temasesjonen på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Se videoopptak av temasesjonen.

− Vi er alle stolte av avtalen om passfrihet. Grensekontroll er tillatt i spesielle situasjoner, som dagens flyktningkrise, men et felles arbeidsmarked er av betydelig verdi for Norden. Vi må derfor videreutvikle samarbeidet, ikke etablere faste hindre, sa Sonja Mandt under temasesjonen. Hun leder Stortingets delegasjon til Nordisk råd, som består av 20 stortingsrepresentanter.

Fri bevegelse en felles verdi

At Nordisk råd er en viktig arena for dialog og felles løsninger var et gjennomgående budskap fra de nordiske parlamentarikerne. Temasesjonen startet med en aktualitetsdebatt om nordisk grensekontroll. 

I mer enn 60 år har det vært åpne grenser i Norden, men 1. januar 2016 innførte Danmark passkontroll mot Sverige. Dette er ett av flere eksempler på midlertidig grensekontroll mellom nordiske land, innført som et resultat av den pågående flyktningkrisen i Europa. For mange i Norden er dette svært uvant.

Anne Berner, nordisk samarbeidsminister fra Finland, åpnet aktualitetsdebatten. Hun understreket at fri bevegelse er en grunnstein i det nordiske samarbeidet, og at det derfor har stor symbolsk verdi å innføre grensekontroll internt i Norden. Samtidig må vi huske på at det nordiske samarbeidet fortsatt er sterkt.

− De nordiske landene er som en familie, sa Berner.

Løsningen større enn Norden

I forkant av temasesjonen hadde de nordiske samarbeidsministrene et eget møte på Stortinget. Her ble man enige om å jobbe for å opprettholde passfrihet og fri bevegelse i Norden. Flere av parlamentarikerne understreket imidlertid at løsningen ikke finnes på nordisk nivå, men på europeisk og globalt nivå.

− Nordisk grensekontroll er for tiden nødvendig, men vi må jobbe for at tiltaket blir midlertidig. Schengen-samarbeidet må effektiviseres fordi veien tilbake til full nordisk passfrihet går via EU og deres systemer, understreket Michael Tetzschner, nestleder i Stortingets delegasjon.

Norden best for barn og unge

Etter aktualitetsdebatten la nordisk samarbeidsminister fra Norge, Elisabeth Aspaker, frem Nordisk ministerråds nye strategi for barn og unge i Norden. Strategiens visjon er at Norden skal være det beste stedet i verden for barn og unge å vokse opp. Strategien har tre strategiske innsatsområder: støtte til og inkludering av utsatte barn og unge, deriblant barn og unge på flukt, støtte til sivilsamfunnet og økt kunnskapsdeling og kompetanse.

Bente Stein Mathisen i Stortingets delegasjon leder velferdsutvalget i Nordisk råd. Hun understreket at utvalget er fornøyd med ministerrådets nye strategi, men etterlyste en egen nordisk barne- og ungdomsminister.

Utvidet observatørstatus for samiske parlamentarikere

Samarbeidet med samisk parlamentarisk råd stod også på agendaen under temasesjonen. Nordisk råd debatterte hvorvidt og på hvilken måte samarbeidet kan styrkes. Flere av representantene i Stortingets delegasjon holdt innlegg i favør av forslaget, deriblant Torgeir Knag Fylkesnes og Gunvor Eldegard. De tre sametingene i Norge, Sverige og Finland får nå utvidet observatørstatus i Nordisk råd. Det betyr i praksis at de samiske representantene har rett til å delta i utvalgsmøter i Nordisk råd når spørsmål som berører dem behandles.

Omfattende regionalt samarbeid

Nordisk råd er det offisielle samarbeidsorganet for parlamentene i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt de tre selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland. Rådet ble opprettet i 1952 og Norge har vært medlem fra starten av.

Nordisk råd arbeider for å styrke nordiske interesser og verdier. Et sterkt Norden i et sterkt Europa, er et overordnet mål. Samarbeidet er både politisk, økonomisk og kulturelt forankret. Nordisk råd ledes av et presidentskap, og 87 parlamentarikere fra de ulike landene er representert.

Nordisk råd møtes til to årlige sesjoner, en ordinær sesjon på høsten og en temasesjon på våren. Høsten 2016 holdes den ordinære sesjonen i Folketinget i København.

Se også

– Nordisk samarbeid viktigere enn noen gang
Om Stortingets delegasjon til Nordisk råd
Om Nordisk råd

Sist oppdatert: 19.04.2016 21:55
: