Komplekst byggeprosjekt
Stortingets byggeprosjekt på Wessels plass er omfattende og komplekst. Her er en kort statusoppdatering.
Sommeren 2014 startet Stortingets byggeprosjekt på Wessels plass. Prosjektet består i realiteten av tre delprosjekter: rehabilitering av Prinsens gate 26, bygging av nytt post- og varemottak og etablering av tilførselstunnel.
Behov for arealer
Det er flere grunner til at Stortinget har satt i gang byggeprosjektene på og i tilknytning til Wessels plass.
For det første har Stortinget behov for kontorplasser og møterom. Kontor- og møteromskapasiteten har over lengre tid vært for liten. Rehabiliteringen av Prinsens gate 26 vil øke arealet med 900 kvm. De nye arealene blir funksjonelle, energieffektive og miljøvennlige.
For det andre er det behov for et nytt post- og varemottak, og et skille mellom persontrafikk og varetransport. Dette for å sikre effektiv og trygg logistikk til og fra Stortinget. Det nye mottaket bygges under Wessels plass og er på vel 1 600 kvadratmeter.
Følger sikkerhetsråd
Transporten til det nye post- og varemottaket vil gå gjennom en tilførselstunnel. Plasseringen av tunnelen har vært en lang prosess, og ulike alternativer har vært diskutert med Oslo kommune og nærmiljøet for øvrig. Resultatet av disse diskusjonene er at innkjøringen er bestemt lagt til Rådhusgata. Innkjøring herfra innebærer å bygge en 250 meter lang kjørekulvert. Ved ferdigstillelse oppgraderes Nedre Vollgate, i samarbeid med Oslo kommune, til samme standard som øvrige gater i Kvadraturen.
Etter terrorangrepet på regjeringskvartalet 22. juli 2011 gjennomførte Stortinget en risiko- og sårbarhetsanalyse. I analysen ble sikkerheten per 2011 vurdert, og råd om tiltak gitt. Disse rådene ligger til grunn for valgene man tar i byggeprosjektet. Et sikkert parlament er i alles interesse, og Stortinget jobber kontinuerlig med å ivareta dette, samtidig som man søker å etterleve målet om å være et åpent parlament.
Bevarer fasaden
Den 135 år gamle bygården, Prinsens gate 26, har en vakker fasade og er et verdifullt innslag i bybildet. Stortinget følger derfor Riksantikvarens råd om å bevare fasaden. I tillegg bevares den opprinnelige trappen i bygget. Rehabiliteringsprosjektet går ut på å rive all innmat og bygge nytt innenfor fasaden. Det sprenges for å etablere en ny kjelleretasje, og deretter bygges det opp et nytt bygg i fotavtrykket av det gamle.
Siden 1881 har Halvorsens Conditori vært lokalisert i Prinsens gate 26. Når rehabiliteringsprosjektet er ferdig, kan konditoriet flytte tilbake til sine opprinnelige lokaler og gjenoppta driften der. Stortinget har sørget for at takmaleriet i inngangspartiet er intakt.
Utfordringer underveis
Før oppstarten i 2014 besluttet Stortingets presidentskap en total kostnadsramme for byggeprosjektet på Wessels plass på 1,14 milliarder norske kroner.
Denne kostnadsrammen ble imidlertid økt til 1,45 milliarder i juni 2015. Utfordringer man har støtt på underveis i prosjektet er årsaken. Utfordringene er som følger:
- Fasadeforsterkning: Den verneverdige fasaden på Prinsens gate 26 hadde større svakheter enn først antatt ved prosjektering. Planlagt fasadeforsterkning måtte derfor omprosjekteres, og det ble iverksatt ytterligere tiltak for å sikre fasaden.
- Ny kjelleretasje: Å etablere en ny kjelleretasje under eksisterende bygningsmasse, har vist seg mer komplisert enn først antatt. Både underjordiske gangtunneler og øvrig infrastruktur skal fungere i prosjektperioden.
- Omlegging av kabler og rør: I sentrumsgatene rundt Stortinget er det lagt infrastruktur gjennom over 100 år. Kabler og rør er lagt i ulike faser, uten faste krav til dokumentasjon av plassering. Når man graver opp større arealer avdekkes derfor gammel, udokumentert infrastruktur det må tas hensyn til.
- Normal drift: Større byggeprosjekter i et parlament i full drift er krevende. Den parlamentariske virksomheten skal gå som normalt, samtidig som byggeprosjektet gjennomføres. Prioriteringen er imidlertid klar – byggeprosjektet må ta hensyn til den parlamentariske virksomheten.
Etter planen skal byggearbeidene være ferdig høsten 2018.
Se flere bilder fra byggeprosjektet.
Fotografiet over er tatt i 1904 og viser Wessels plass og Prinsens gate 26, som i dag er under ombygging. Plassen ble i 1891 oppkalt etter dikteren Johan Herman Wessel (1742–1785). En byste av dikteren sto lenge på sokkel midt på plassen, før den ble flyttet nærmere stortingsbygningen. Foto: Anders Beer Wilse.