Hva betyr nordisk grensekontroll for det nordiske samarbeidet?
Nordisk råd møtes til vårens temasesjon på Stortinget tirsdag 19. april.
Åpne grenser
I mer enn 60 år har det vært åpne grenser i Norden, men 1. januar 2016 innførte Danmark passkontroll mot Sverige. Dette som et resultat av den pågående flyktningkrisen i Europa. Tiltaket er midlertidig, men i de nordiske landene diskuteres for tiden ulike problemstillinger knyttet til grensekontroll, som forslag om en felles nordisk yttergrense.
Temasesjonen starter med en aktualitetsdebatt om nettopp grensekontroll. Andre saker som skal diskuteres er flysikkerhet, samisk samarbeid og barn og unges rettigheter. I debatten deltar de nordiske samarbeidsministrene Elisabeth Aspaker fra Norge og Anne Berner fra Finland.
Se dagsorden og mer informasjon om temasesjonen.
Temasesjonen holdes i stortingssalen og er åpen for publikum. Du kan enten følge den fra galleriet eller på Stortingets nett-TV.
Se informasjon om publikums adgang til Stortinget.
Omfattende regionalt samarbeid
Nordisk råd er det offisielle samarbeidsorganet for parlamentene i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt de tre selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland. Rådet ble opprettet i 1952 og Norge har vært medlem fra starten av.
Nordisk råd arbeider for å styrke nordiske interesser og verdier. Et sterkt Norden i et sterkt Europa, er et overordnet mål. Samarbeidet er både politisk, økonomisk og kulturelt forankret. Nordisk råd ledes av et presidentskap, og 87 parlamentarikere fra de ulike landene er representert. Stortingets delegasjon består av 20 stortingsrepresentanter. Nordisk råd møtes til to årlige sesjoner, en ordinær sesjon på høsten og en temasesjon på våren.
Les mer om Nordisk råd.
Les om Stortingets delegasjon til Nordisk råd.