Årets Raftoprisvinner besøkte Stortinget
Årets prisvinner Padre Melo fra Honduras møtte 3. november stortingspresidenten og Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Det har blitt en fast tradisjon at vinneren av Raftoprisen besøker Stortinget.
Tradisjonen tro tok stortingspresident Olemic Thommessen og utenriks- og forsvarskomiteen imot vinneren av Professor Thorolf Raftos Minnepris. I 2015 gikk denne betydningsfulle menneskerettighetsprisen til Ismael Moreno Coto, bedre kjent som Padre Melo, fra Honduras.
Melo, som er prest, radioaktivist og menneskerettighetsforkjemper, har blitt tildelt prisen for sin bruk av media i forsvar av ytringsfriheten og grunnleggende rettigheter i et Honduras preget av ekstrem vold.
Stortingspresidenten benyttet anledningen til å gratulere Melo med prisen, og ikke minst berømme ham for det det viktige arbeidet han og hans støttespillere gjør.
– Raftoprisen er en pris som henger høyt i Norge, og vi er glade for å kunne støtte opp om prisen og dens vinnere her fra parlamentet. Vi håper prisen vil bidra til å gjøre forholdene i Honduras bedre kjent, og at honduranske myndigheter merker seg både prisen og den støtte vi i Norge gir til prisvinneren og hans arbeid, sa stortingspresidenten i samtale med prisvinneren.
Press på honduranske myndigheter og støtte til sivilsamfunnet i Mellom-Amerika
Padre Melos hovedbudskap i møte med norske myndigheter og det internasjonale samfunnet var behovet for å legge press på honduranske myndigheter med tanke på å beskytte journalister og menneskerettighetsforkjempere i landet.
Menneskerettighetssituasjonen i Honduras er prekær, og har dype historiske røtter. Især fungerer rettssystemet dårlig, det er sterk kontroll med politikerne og det sivile samfunn har dårlige vilkår og står derfor svakt. Melo utfordret og oppfordret norske politikere til å støtte det sivile samfunnet i Honduras, og pekte særlig på behovet for rådslagning mellom myndigheter og lokalsamfunnet når det gjaldt store og potensielt samfunnsbyggende utviklingsprosjekter.
Han fortalte videre om hvordan han og radiostasjonen arbeider for å spre informasjon ut til store deler av den honduranske befolkningen gjennom kritisk journalistikk. Stortingspresident Thommessen understreket ytringsfriheten som en grunnleggende pilar for en vellykket demokratisk utvikling, og la til at røster lik Padre Melo og hans medarbeidere var avgjørende i så måte.
Møte med utenriks- og forsvarskomiteen
I møtet med utenriks- og forsvarskomiteen fikk Melo blant annet spørsmål om hvordan radiostasjon han driver har unngått å bli stengt av myndighetene i landet. Padre Melo fortalte om to episoder hvor stasjonen hadde blitt midlertidig stengt, men hvor folkelig engasjement hadde gjort at de kunne gjenåpne. Stasjonen har bred støtte i befolkningen og nyter også respekt blant folk den kritiserer.
Melo la også vekt på den internasjonale støtten og solidariteten de får fra blant annet Norge. Det er imidlertid en konstant kamp mot myndighetene i byråkratiske prosesser, så de er helt avhengig av støtten de får utenifra. Medlemmene i komiteen diskuterte også med prisvinneren hvordan næringslivssatsinger, som et norsk solenergiprosjekt, anses i Honduras.
Padre Melo uttalte på generelt grunnlag at det er et problem ved alle store energi- og infrastrukturprosjekter at de ofte får omfattende konsekvenser lokalt, for eksempel med tvangsflytting av innbyggere, men at lokalsamfunnene ikke konsulteres.
– Det er forretningsinteresser med skitne hender som styrer slike prosjekter, og da hjelper det ikke lokalsamfunnene uansett hvor ren energien er, sa Padre Melos.