– Nordisk samarbeid viktigere enn noen gang
Nordisk råd møtes i stortingsbygningen 18.–19. april for å diskutere grensekontrollens betydning for det nordiske samarbeidet.
Sonja Mandt leder Stortingets delegasjon til Nordisk råd. Delegasjonen er vertskap når de 87 nordiske parlamentarikerne møtes i Oslo. Mandt ser med bekymring på grensekontrollene som er innført mellom flere av de nordiske landene i senere tid.
– De åpne grensene i Norden og passfriheten har Nordisk råd bidratt til å få på plass, lenge før noe tilsvarende i EU og Schengen. Det er derfor trist å se at dagens situasjon tvinger frem begrensninger og kontroll. Handel og ikke minst et felles nordisk arbeidsmarked, er avhengig av åpne grenser. I Nordisk råd jobber vi hardt for å fjerne grensehinder, men den siste utviklingen går jo i motsatt retning. Det er nettopp nå, under press, at nordisk samarbeid er viktigere enn noen gang, sier hun.
En aktiv delegasjon
Sonja Mandt leder en delegasjon på 20 stortingsrepresentanter der nesten alle partier er representert.
– Vi har en meget aktiv delegasjon, og for første gang på lenge har vi også norske ledere i flere av utvalgene i Nordisk råd, forteller Mandt.
Jorodd Asphjell leder utvalget for kunnskap og kultur, Bente Stein Mathisen leder utvalget for velferd i Norden og Torgeir Knag Fylkesnes er nestleder i utvalget for vekst- og utvikling i Norden.
– Vi skal ikke glemme at alle delegasjonens medlemmer er viktige. Vi er avhengige av deres innsats for å ta initiativ innad i rådet. Samtidig er det viktig at de tar med seg det nordiske perspektivet inn i sine respektive fagkomiteer her på Stortinget, legger Mandt til.
Tålmodighet
Nordisk råd kommer med «rekommandasjoner» til de nordiske regjeringene, det betyr at rådet anbefaler regjeringene å utføre ulike tiltak. Det er ofte tidkrevende for de fem landenes regjeringer og tilhørende forvaltning å komme fra forslag til handling, mange hensyn skal tas og avstemmes. Tålmodighet må til.
– Ting tar tid i internasjonalt samarbeid, også i det nordiske. Rådet kan sies å være et idéverksted og en pådriver overfor regjeringene i Norden. Det kan være frustrerende at forslag som er ønsket av mange, som for eksempel mitt eget om å opprette et elektronisk register for helsepersonell i Norden, ennå ikke har blitt noe av, men fremdeles er til behandling, sier Sonja Mandt.
Forslaget om elektronisk helseregister ble fremmet i 2010 og skal gjøre det enklere å sjekke at helsepersonell som får autorisasjon ikke har gjort noe galt i andre nordisk land.