Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Styret er valgt

Styret  til Nasjonal institusjon for menneskerettigheter er nå valgt av Stortinget. Cecilie Østensen Berglund blir styreleder.

Den nye styrelederen Cecilie Østensen Berglund. Foto: Jan Berglund.

Loven om nasjonal institusjon for menneskerettigheter ble vedtatt i Stortinget i april i år. Nå har Stortinget også valgt institusjonens styre.

Cecilie Østensen Berglund, lagmann i Borgarting lagmannsrett, blir styreleder. Knut Vollebæk blir nestleder. For øvrig vil styret bestå av Gro Dikkanen, Jan E. Helgesen og Anne-Sofie Syvertsen. 

Skal bli synlig og kraftfull

Styreleder Berglund nølte ikke med å takke ja da hun fikk forespørselen om å påta seg oppgaven som styreleder. Hun har stor interesse for fagfeltet, og synes det er spennende å være med på å utforme en ny organisasjon.

– Jeg er veldig glad for at en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter nå er på plass. Dette er viktig for å fremme og beskytte menneskerettighetene, og jeg ser frem til starte arbeidet i styret. Som styreleder ønsker jeg å bidra til at den nasjonale institusjonen blir synlig og kraftfull. Jeg vil legge vekt på dette når styret skal vedta den overordnede strategien for institusjonen, sier hun.

Det var stortingspresident Olemic Thommessen som i januar 2014 fremmet representantforslag om å etablere en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter direkte under Stortinget.

– Det er inspirerende og viktig at stortingspresident Olemic Thommessen har vært så engasjert og sentral i dette arbeidet, sier Berglund.

Overvåke, rapportere, gi råd

Institusjonen vil ha som formål å fremme og beskytte menneskerettighetene i tråd med Grunnloven, menneskerettsloven og den øvrige lovgivning, internasjonale traktater og folkeretten for øvrig. Institusjonen skal blant annet overvåke og rapportere om menneskerettighetens stilling i Norge, gi råd til offentlige myndigheter og private aktører og legge til rette for samarbeid mellom ulike aktører som arbeider med menneskerettigheter.

Berglund har stor tro på at institusjonen vil løse oppgavene på en tilfredsstillende måte.

– Gjennom den endringen som nå er gjort, hvor den nasjonale institusjonen er lagt direkte under Stortinget, legges det til rette for at institusjonen kan fylle de oppgavene den har fått gjennom loven om nasjonal institusjon. Jeg tror institusjonen vil bli klart mer synlig, tydelig og proaktiv. Det vil være naturlig at institusjonen også deltar i samfunnsdebatten, sier hun.

Fra B til A

På grunn av manglende uavhengighet, har dagens norske institusjon for menneskerettigheter fått B-status av en selvstyrt komité tilknyttet FNs høykommissær for menneskerettigheter. Denne statusen skal nå endres, sier Berglund.

– Menneskerettighetene ivaretas i stor utstrekning på en god måte her i landet, men det er behov for en uavhengig institusjon som kan systematisere og gi et overblikk, samtidig som den kan ta selvstendig initiativ på felter som ikke dekkes av andre aktører.  I det fremtidige arbeidet vil det være viktig for den nasjonale institusjonen å få til et konstruktivt samarbeid med de mange etablerte organene på dette området, sier hun og fortsetter:

– Etter min oppfatning er det viktig at Norge har en nasjonal institusjon som internasjonalt kan gis en A-status på dette området – dvs. at den oppfattes å ha en slik kvalitet og uavhengighet som er nødvendig for å sikre at menneskerettighetene fremmes og styrkes.

Stortingspresident Olemic Thommessen sier han har stor tillit til at styret finner sin form og sin plass, slik at den kan gjøre en solid innsats til beste for menneskerettighetene.

– Jeg er glad for at Stortinget har sluttet seg til presidentskapets forslag til styre for den nasjonale institusjonen for menneskerettigheter. De er fem personer som er svært godt kvalifiserte til å ivareta det overordnete ansvaret for institusjonen. Styret har stor fagkompetanse, bred erfaring og innsikt i ulike menneskerettighetsspørsmål, både nasjonalt og internasjonalt, i tillegg til at de har god og variert erfaring fra virksomhetsstyring og styrearbeid, sier han.

Til høsten skal Stortinget oppnevne direktør for den nye institusjonen. Stillingen vil bli utlyst om kort tid.

– Jeg ønsker meg en utadvendt person med interesse for menneskerettigheter, som både er selvstendig og samarbeidsorientert. Det ligger et meget godt forarbeid til grunn for loven, sier Berglund.

Presidentskapet har tidligere invitert publikum til å foreslå kandidater til styret. Over hundre forslag kom inn. Alle de fem styremedlemmene er på listen. Se hele listen her.

Les innstillingen om valg av medlemmer til styret.

Les mer om institusjonen.

Sist oppdatert: 19.06.2015 08:23
: