Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen og den rumenske parlamentspresidenten Valeriu Stefan Zgonea holder pressekonferanse. Foto: Stortinget.

Støtte til videre demokratiutvikling i Romania

I et møte med parlamentspresident Valeriu Stefan Zgona i Bucuresti 22. juni morgen berømmet stortingspresidenten Romania for sitt arbeid med demokratiutvikling.

Stortingspresident Olemic Thommessen og en delegasjon fra Stortinget  er i Romania på offisielt besøk. Delegasjonen består av stortingsrepresentantene Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Margunn Ebbesen (H), Ulf Leirstein (Frp) og Kari Henriksen (A).

Parlamentspresident Zgonea forklarer hvordan parlamentet arbeider i plenumssalen i parlamentet til Olemic Thommessen, Tove Bruvik Westberg, Kari Henriksen (A), Margunn Ebbesen (H) og Ulf Leirstein. Foto: Stortinget.

Mandag 22. juni startet de dagen med å møte parlamentspresident Valeriu Stefan Zgona.

Støttet til anti-korrupsjonsarbeid

I møtet var stortingspresidentens hovedbudskap å berømme Romania for arbeidet mot korrupsjon og utviklingen av sitt demokrati.

– Det tar tid å bygge demokrati, og det er viktig at Romania fortsetter dette arbeidet, selv om det gjenstår en del arbeid. Romania spiller en viktig rolle for demokrati i en ustabil region, og er en inspirasjonskilde for sine naboland, sier Thommessen etter møtet.

Det var stor interesse for møtet fra rumensk presse. Foto: Stortinget.

Interessen for besøket er stor fra rumensk side. Et fulltallig pressekorps ventet da møtet med den rumenske parlamentspresidenten var over. 

Formålet med stortingspresident Olemic Thommessen og delegasjonens reise til Romania er å styrke den parlamentariske kontakten med Romania og gi støtte til den demokratiske utviklingen i landet.

– Å styrke det interparlamentariske samarbeidet er viktig for å møte felles-europeiske utfordringer, spesielt knyttet til demokratiutvikling. For første gang reiser jeg sammen med en tverrpolitisk delegasjon, der flere komiteer er representert, sier Thommessen.

Møter president Iohannis

Før reisen var stortingspresidenten opptatt av å nettopp ta opp hvor viktig anti-korrupsjonsarbeid er:

– Korrupsjon hindrer demokratisk utvikling og undergraver folks tillit til demokratiske prosesser og politiske systemer. Når det gjelder Romania gjør landet fremskritt i sitt anti-korrupsjonsarbeid, men det gjenstår fremdeles et arbeid for å forebygge korrupsjon og sikre rettsvesenets uavhengighet, sier stortingspresidenten, som også holdt tale i parlamentet.

Les presidentens tale (engelsk).

Det offisielle besøket varer til og med tirsdag 23. juni. Da skal stortingspresidenten og delegasjonen blant annet møte president Klaus Iohannis. De skal også bli bedre kjent med et prosjekt som sikrer en effektiv håndtering av elektronisk avfall, finansiert med EØS-midler, der SINTEF er involvert. Norge gir Romania omlag 2,7 milliarder kroner i EØS-midler over en femårsperiode.

Se bilder fra besøket på Flickr.

Sist oppdatert: 22.06.2015 13:18
: