Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen og statsminister Aleksandar Vučić. Foto: Sverre Chr. Jarild/Stortinget.

Stortingspresidenten møtte Serbias statsminister

Onsdag 17. juni mottok stortingspresident Olemic Thommessen Serbias statsminister Aleksandar Vučić.

Statsminister Aleksandar Vučić og Olemic Thommessen under samtalen på stortingspresidentens kontor. Foto: Sverre Chr. Jarild/Stortinget.

Vučić har vært statsminister siden valget i april 2014, og er i Norge i forbindelse med fredsmeklerkonferansen Oslo Forum, som arrangeres utenfor Oslo 16. og 17. juni. 

De historiske og politiske forbindelsene mellom Norge og Serbia er gode, og besøket ga stortingspresidenten og statsministeren tid til å snakke om temaer av felles interesse. Serbia har i skrivende stund formannskapet i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), noe som var et av flere temaer som kom opp i samtalen mellom stortingspresident Thommessen og statsminister Vučić.

– Det var sentralt for meg å benytte anledningen til å anerkjenne Serbias prioriteringer for OSSE-formannskapet, samtidig som jeg uttrykte min bekymring over det vi ser er en synkende respekt for demokrati og menneskerettigheter i mange av OSSEs medlemsland. Serbia søker en tettere integrering med europeiske institusjoner, og særlig EU; dette ønsker vi velkommen. Gjennom aktiv og konstruktiv deltakelse i europeiske institusjoner tar vi alle ansvar for demokratiets helsetilstand, sa stortingspresident Olemic Thommessen etter møtet.

Et annet sentralt tema som ble drøftet var situasjonen i Ukraina. Stortingspresident Olemic Thommessen orienterte blant annet Vučić om det nordisk-baltiske parlamentsinitiativet til støtte for den pågående reformen av det ukrainske parlamentet. Serbia har gitt sin støtte til Ukrainas territorielle integritet, men deltar imidlertid ikke i EUs restriktive tiltak overfor Russland slik som Norge.

Se bilder fra besøket.

Sist oppdatert: 18.06.2015 13:08
: