Stortingspresidenten åpnet konferanse om forfulgte musikere
Over hele verden blir musikere forfulgt og tvunget til taushet. Konferansen Music Freedom Day, som gikk av stabelen i Harstad 3. mars, samlet flere friby- og residensmusikere som for tiden har opphold i Norden.
Mens oppmerksomheten den siste tiden har vært på tegninger og karikaturer, er også musikere verden over et mål på grunn av sin yrkesutøvelse. Musikere knebles og sensureres, arresteres og tortureres. Ved noen tilfeller er utøvende musikere også blitt drept på grunn av sitt musikalske uttrykk.
Ifølge statistikken var det i fjor hele 90 dokumenterte tilfeller av angrep og voldsutøvelse på musikere i verden. Noen musikere forfølges på grunn av musikalske tekster, mens for andre kan det være tilstrekkelig at musikken forbindes med en gitt etnisk folkegruppe eller tilhører en genre som oppleves som provoserende.
– Grove menneskerettighetsbrudd
– Det er viktig at flere får øynene opp for at det skjer grove menneskerettighetsbrudd overfor kunstnere innenfor alle kunstarter. Det er ikke kun forfattere som opplever å bli forfulgt, trakassert og i verste fall drept. Også musikere trues, fengsles og lider fatale skjebner på grunn av musikken de fremfører, sier stortingspresident Olemic Thommessen.
Music Freedom Day arrangeres verden over 3. mars for å rette oppmerksomhet mot musikk og ytringsfrihet. I år fant konferansen sted i Harstad.
En av konferansens sentrale musikere var sudaneseren, Abazir Hamid, som gjennom sin musikk formidler håp om fred i Sudan. Abazar Hamid ankom Harstad i september 2014 som den første fribymusikeren i byen. Hans historie er en historie om sensur, trusler og mange år i eksil. I Harstad får han nå anledning til å skape og fremføre sin musikk i trygge omgivelser.
Konferansepublikummet fikk også høre historien til Khaled Harara, en palestinsk rapper som måtte rømme fra Hamas på Gaza-stripen og som nå lever som fribymusiker i Gøteborg.
Nødvendige kunstnerstemmer
– Kunstnere og musikere kan – som få andre – formidle noe dypt, komplekst og sant om den verden vi lever i. Derfor er kunstnerstemmene så nødvendige. De trengs som en del av fundamentet for et sunt og åpent samfunn. Knebler du kunsten, knebler du samtidig demokratiet i sin helhet, sier Olemic Thommessen.