Stortinget vertskap for EØS-parlamentarikermøte i Fredrikstad
16.–18. mars tok Stortinget imot kolleger fra Europaparlamentet og de fire nasjonale parlamentene i EFTA-landene til et felles EØS-parlamentarikermøte i Fredrikstad.
Leder for Stortingets EFTA/EØS-delegasjon, Svein Roald Hansen (A), var vertskap for besøket. Mer enn 40 EFTA- og EU-representanter samlet seg i Fredrikstad disse to dagene.
Temaene for møtet var siste utvikling i EØS-samarbeidet, de pågående forhandlingene mellom EU og USA (TTIP), og politikkutformingen knyttet til det digitale markedet – deriblant telekommunikasjon, opphavsrett og personvern.
Statssekretær Lars Jacob Hiim innledet om TTIP, etterfulgt av NUPI-forsker Arne Melchior. EØS-parlamentarikerne diskuterte etterpå en intern rapport på hva forhandlingene kan bety for Norge og EFTA. De så videre på industriutviklingen i EØS og knyttet dette opp til et besøk på Borregaard den 18. mars.
Sveits er observatør
Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen ble etablert som en del av EØS-avtalen i 1994 og bringer parlamentarikere i de tre EØS/EFTA-landene sammen med en delegasjon fra Europaparlamentet. De møtes to ganger i året. Det sveitsiske parlamentet er observatør i denne sammenheng. Formålet med komiteen er å følge med på utviklingen i EØS-samarbeidet og gi innspill på aktuelle temaer så tidlig i den politiske prosessen som mulig.
For Norge som står utenfor EU, men likevel er tett integrert på mange områder på grunn av vår tilknytning gjennom EØS-avtalen, er et godt forhold mellom Stortinget og Europaparlamentet viktig. I EU fattes svært mange beslutninger som har stor innvirkning på hverdagen i Norge. Derfor er det viktig at Stortinget har god kjennskap til sakene som behandles i Europaparlamentet, og får tidlig informasjon om nye lovforslag.
Det er også viktig å følge med på hvordan de andre parlamentene i EFTA-landene jobber med disse sakene. Møtene er både en anledning for direkte informasjon om saker og prosesser i EØS, og til å utveksle synspunkter på aktuelle spørsmål. Samtidig gir det mulighet til å påvirke politikkutformingen i EU og EØS, og å drøfte felles utfordringer der Norge, EFTA og EU kan ha gjensidig interesse av å stå sammen.
Det er viktig at norske parlamentarikere kommer på banen tidlig når nye rettsakter og ny politikk som kan få betydning for det norske samfunn utformes og drøftes i EU. Felleskomiteen vedtar på sine møter resolusjoner som sendes til EØS’ ministerråd.
Klima og energi
Et tema som har stått sentralt i flere år, hvor komiteen har kommet med konkrete innspill til EU- og EØS-myndighetene, er klima og energi. Når EU nå utvikler en ny energiunion, vil dette bli enda mer sentralt. På møtet i Fredrikstad ble dette tatt opp både i forbindelse med en resolusjon om industripolitikken i EØS samt under besøket på Borregaard.
– Disse møtene åpner for viktig dialog med Europaparlamentet, EFTA-kolleger og myndighetene i EØS og gir samarbeidet en parlamentarisk dimensjon. Vi setter aktuelle saker på dagsordenen og tar med oss disse når vi drøfter de samme sakene på Stortinget enten det er i Europautvalget eller i fagkomiteene. Målet er å ta tak i saker og utfordringer tidlig i EØS-prosessen, understreker leder i delegasjonen, Svein Roald Hansen (A).
Fra Stortinget møtte:
Svein Roald Hansen (A)
Gunnar Gundersen (H)
Marianne Aasen (A)
Geir Toskedal (KrF)
Irene Johansen (A)
Ove Bernt Trellevik (H)
Sveinung Rotevatn (V)
Liv Signe Navarsete (Sp)