Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen i Georgia. Foto: Stortinget.

Sterke inntrykk fra første dag i Georgia

Første dag av stortingspresident Olemic Thommessen offisielle besøk til Georgia inneholdt blant annet besøk til en leir for internt fordrevne fra krigen med Russland i 2008. Det ga sterke inntrykk.

Stortingspresidenten til Georgia for å støtte demokratiutviklingen

Georgia er et ungt demokrati med store utfordringer, ikke minst i naboskapsrelasjonen med Russland. I Tserovani leir med rundt 2000 hytter bor internt fordrevne fra utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

– Det er viktig ikke å glemme situasjonen for disse menneskene som ikke kan flytte tilbake til sine hjem, snart syv år etter krigen med Russland. Disse menneskene må tross sin vanskelige situasjon bygge en fremtid uavhengig av om storpolitikken noen gang vil gjøre det mulig for dem å vende tilbake. Skolegang blir her et nøkkelord for å gi barna en mulighet til å få arbeid og integreres i samfunnet, sier Olemic Thommessen, som er på offisielt besøk i Georgia fra 23. til 26. mars.

Russland inngikk i forrige uke en allianse- og integrasjonsavtale med Sør-Ossetia, som ses på som et ytterligere brudd på Georgias suverenitet og territorielle integritet.

Stortingspresidenten tas imot i hjemmet til en familie som ble drevet på flukt under krigen. Foto: Stortinget.

En sterk påminnelse

– Besøket og møtet med en av familiene her ble en sterk påminnelse som er viktig å ha med, spesielt i disse tider hvor oppmerksomheten først og fremst er rettet mot konflikten i Ukraina, sier stortingspresidenten.

Stortingspresidenten er invitert til Georgia av parlamentspresident David Usupashvili. Det er lagt opp til et tre dagers program der foruten møter med parlamentets ledelse, Georgias president, statsminister og utenriksminister står på agendaen sammen med patriarken for den ortodokse georgiske kirken.

Støtte til parlamentet

- Det er i Norges og Stortingets interesse å støtte opp om demokratiutvikling, ikke minst i Europas ytterkanter. I en tid som denne, er det ekstra viktig å bidra til en positiv utvikling i unge demokratier, sier Olemic Thommessen.

For kort tid sien var han i Ukraina sammen med parlamentspresidentene fra de nordiske og baltiske landene, for å forankre Stortingets og de andre nordisk-baltiske parlamentenes støtte til nasjonalforsamlingen der.

– Georgia og Ukraina har svært nært politisk samarbeid, og det norske initiativet overfor Ukraina blir derfor en naturlig del av samtalene her, sier Thommessen.

Stortingspresidenten besøker skolen i Tserovani hvor elevene stiller ut tegninger. Foto: Stortinget.

Støtter georgiernes veivalg

Georgia var i krig med Russland i 2008, og russiske militære er stadig til stede i de to utbryterrepublikkene, Abkhasia og Sør-Ossetia.

- Formålet med mitt besøk til Georgia er å synliggjøre og styrke de gode bilaterale relasjonene mellom Georgia og Norge, og støtte opp under Georgias europeiske veivalg. Svaret på den Russiske aggresjonen må ligge i å bygge demokrati og velferd, sier Thommessen.

I tillegg skal han besøke biblioteket i kvinnefengslet i Rustavi, som er finansiert med norske midler.

Sist oppdatert: 23.03.2015 16:32
: