Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger overrekker årsrapporten til Stortingets første visepresident, Marit Nybakk. Foto: Stortinget.

Sivilombudsmannens årsmelding til Stortinget

Mandag 23. mars mottok Stortingets første visepresident, Marit Nybakk, Sivilombudsmannens årsmelding.

Les årsmeldingen fra Sivilombudsmannen.

– Årsmeldingen viser til fulle at Sivilombudsmannen utfører sitt oppdrag slik Stortinget har forutsatt, sier første visepresident, Marit Nybakk, etter å ha mottatt årsmeldingen av sivilombudsmann Aage Thor Falkanger personlig mandag 23. mars.

Årsmeldingen refereres i plenum i Stortinget før den går til kontroll- og konstitusjonskomiteen for behandling.

– I årsmeldingen har vi valgt å fokusere på noen saker, forklarer Falkanger.

De to sakene er rettssikkerheten til enkelte søkere av NAVs arbeidslinjeytelser, den andre at det begås brudd på menneskerettighetene overfor mennesker som sitter i fengsler og arrester.

Ingen mulighet til å klage

Sivilombudsmannen har gjennomgått saker om arbeidsavklaringspenger behandlet i Trygderetten. Gjennomgangen viser at brukeren etter dagens praksis kan havne i en situasjon der han eller hun får avslag på tiltak og på arbeidsavklaringspenger, uten å ha reell mulighet til å klage på noen av avslagene.

– Vi mener at rettssikkerheten til enkelte søkere av NAVs ytelser knyttet til arbeidslinjen, særlig arbeidsavklaringspenger (AAP), ikke er tilfredsstillende, og vi stiller spørsmål ved om Stortinget under lovarbeidet ble gjort kjent med disse vesentlige rettssikkerhetsmessige konsekvensene av AAP-reformen, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Den andre saken som fremheves har Sivilombudsmannens enhet mot tortur og umenneskelig behandling under frihetsberøvelse arbeidet med i ett år. Det er i forbindelse med dette arbeidet at Sivilombudsmannen har avdekket at mennesker som er fratatt friheten kan oppleve ulike former for krenkelser.

Positiv til initiativ

– Jeg oppfatter det som positivt at Sivilombudsmannen selv tar initiativ, slik det er gjort på begge disse områdene, sier Nybakk.

Sivilombudsmannen er et av Stortingets kontrollorganer, og har som ansvar å kontrollere forvaltningen.

Kontrollen utføres på grunnlag av klager fra borgerne om urett og feil som måtte være gjort av offentlig forvaltning. Ombudsmannen behandler klager som gjelder både statlig, kommunal og fylkeskommunal forvaltning. Ombudsmannen kan også ta opp saker av eget tiltak.

Sist oppdatert: 23.03.2015 16:12
: