Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sammen med medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen og Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling. Foto: Stortinget/Sverre Christian Jarild.

På Stortinget for første gang som NATO-sjef

Nordområdene, situasjonen i Ukraina og demokratisk utvikling i et sikkerhetspolitisk perspektiv var temaer under møtene Jens Stoltenberg hadde på Stortinget fredag 5. juni.

Se bilder fra møtene på Flickr. Bildene kan brukes fritt mot kreditering.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg startet sitt besøk på Stortinget med å møte stortingspresident Olemic Thommessen.

Jens Stoltenberg signerer Stortingets gjestebok i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Sverre Christian Jarild.

Jens Stoltenberg signerer Stortingets gjestebok i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Sverre Christian Jarild.

– Handler om demokratisk utvikling

– Mitt budskap til Stoltenberg var at sikkerhetspolitikk også handler om demokratisk utvikling, sier stortingspresident Olemic Thommessen etter møtet.

– Stortingets bidrag her er det vi gjør gjennom vårt interparlamentariske arbeid, og de konkrete initiativene vi kan ta for å styrke menneskerettigheter og demokratisk utvikling i andre europeiske land. Stortingets initiativ om reformer i Ukrainas nasjonalforsamling var et naturlig tema i denne sammenhengen, fortsetter han.

Presidenten og generalsekretæren drøftet den sikkerhetspolitiske utviklingen i Europa, spesielt situasjonen i Ukraina, og nødvendigheten av å forankre spørsmål om forsvarspolitikk og forsvarsbudsjetter i både parlamentarisk og offentlig debatt.

Den tidligere statsministeren og Ap-lederen er på sitt første offisielle besøk i hjemlandet etter at han tiltrådte som generalsekretær i NATO 1. oktober i fjor. Han har for tiden permisjon fra vervet som stortingsrepresentant.

Jens Stoltenberg i møte med utenriks- og forsvarskomiteen og Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling. Foto: Storinget/Sverre Christian Jarild.

Jens Stoltenberg i møte med utenriks- og forsvarskomiteen og Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling. Foto: Storinget/Sverre Christian Jarild.

Snakket om nordområdene

Stoltenberg fortsatte sitt besøk med å møte utenriks- og forsvarskomiteen samt Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling. I dette møtet sa han at alliansens oppmerksomhet er størst i østlige og sørlige områder i alliansen, men understreket samtidig at man ikke må miste nordområdene av syne.

– Norge har et spesielt ansvar for at NATO opprettholder sin interesse for nordområdene, sier komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) etter møtet.

Ønske om økte investeringer

Stoltenberg tok for øvrig opp målsetningen om å investere minst to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Denne målsetningen ble fattet av alle NATOs 28 medlemsland under toppmøtet i Wales i fjor høst, med et ønske om å øke investeringene gradvis over en tiårsperiode.

Stoltenberg understreket behovet for økte investeringer for å være bedre rustet i møte med økte internasjonale spenninger.

Han sa at NATO i dag står overfor den største omstillingen i alliansen siden slutten av den kalde krigen. Foruten behovet for økte investeringer, kommer omstilling og tilpasning til å bli viktige temaer under det neste NATO-møtet i Warszawa.

Generalsekretærens norgesprogram startet 3. juni i Bodø, der han besøkte hovedflystasjonen. Oslodelen av programmet består av audiens på Slottet, møter med statsminister, utenriks-, forsvars- og finansminister, besøk på Universitetet i Oslo – i tillegg til møtene i Stortinget.

Sist oppdatert: 05.06.2015 15:33
: