Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

– Norge er en bipolar nasjon

En av de viktigste konklusjonene etter Antarktis-seminaret i regi av Stortingets arktiske delegasjon, er at Norge er en polarnasjon hvor innsatsen i Arktis og Antarktis kompletterer hverandre.

Fra venstre: Jan-Gunnar Winther, Marte Grindaker, Sigve Nordrum, Tor Andre Johnsen (FrP), Eirik Sivertsen (A), Harald Dag Hjølle og Odd Gunnar Skagestad.

På seminaret den 20. mai 2015 fikk deltakerne presentert norsk polarhistorie av polarhistoriker Harald Dag Hjølle ved Norsk Polarinstitutt. Han understrekte betydningen av Roald Amundsens erobring av Sørpolen for vår mentale oppfatning av Antarktis, og hvalfangstens dominerende stilling frem mot slutten av 1960-tallet. Hjølle redegjorde videre for det storpolitiske spillet rundt annekteringen av norske landområder Antarktis, og for norsk antarktispolitikk frem til i dag.

Seniorrådgiver i UD Odd Gunnar Skagestad innledet om norske interesser i Antarktis og det legale rammeverket for samarbeidet, da særlig Antarktistraktaten og CCAMLR (Kommisjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis). Antarktistraktaten innebærer blant annet at alle suverenitetskrav fryses, at Antarktis er demilitarisert og atomfritt, frihet til vitenskapelig forskning og forskningssamarbeid. På 1990-tallet fikk vi en miljøprotokoll til traktaten.

Direktør ved Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther redegjorde for instituttets aktiviteter i Antarktis. Særlig viktig er etableringen av forskningsstasjonen Troll som i år ferier ti år som helårsstasjon. Klimaforskning er et viktig forskningsområde i Antarktis. Ved boring av iskjerner kan vi kartlegge klimaet flere hundretusen år tilbake i tid. Dette er viktig for å forstå dagens klimaendringer og issmeltingen som kan få stor innvirkning på det globale havnivået.

Innlederne fra Aker Biomarine, Sigve Nordrum og Marte Grindaker, fortalte om sin langsiktige strategi for å etablere et lønnsomt og bærekraftig fiske av krill i Antarktis. Mye av dagens krill blir i dag brukt som fiskefor til laks. Det blir investert mye i forskning for å utvikle mer høyverdige produkter innen helsekost, og de er inne med en rekke omega 3-produkter på flere markeder.

Delegasjonsleder i Stortingets arktiske delegasjon Eirik Sivertsen (A) konkluderte med at det er et stort behov for økt kunnskap og politisk oppmerksomhet rundt Antarktis. Sivertsen ser frem imot den varslede meldingen om Antarktis fra regjeringen, og behandlingen av denne i Stortinget. Som polarnasjon, som havnasjon og som fiskerinasjon er det mange gode grunner til å se mer helhetlig på vårt engasjement i Arktis og Antarktis.

Sist oppdatert: 22.05.2015 13:44
: