Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingsbygningen med nordiske flagg. Foto: Johannes Jansson/norden.org.

Norden møtes i Stortinget

Nordisk råd samles i Oslo 8.–9. september for blant annet å diskutere hvilke reformer som er nødvendige for å få optimalt utbytte av det nordiske samarbeidet. 

En ambisiøs internasjonal agenda

I tillegg til arbeidet med reformer, har presidiet, utvalgene og partigruppene en ambisiøs agenda som vier oppmerksomhet til de store, felles utfordringene i de nordiske land. Årets septembermøter er startskuddet på en politisk høst der parlamentarikerne også retter blikket mot de internasjonale utfordringene vår region står overfor. 

Russland

Forholdet mellom Russland og de nordiske land har blitt gradvis mer anstrengt etter fjorårets annektering av Krim. Nordisk råd har en lang tradisjon for dialog med russiske parlamentarikere, men har Russland nå blitt et land det er umulig å snakke med? Dette spørsmålet vil bli tatt opp av presidiet, som nå utvikler en ny strategi for samarbeidet med Russland.

Giftfri hverdag

Samarbeidet mellom EU og de nordiske land opptar parlamentarikerne. Kjemikalielovgivning er ett eksempel på et politisk område der samarbeidet med EU står sentralt. Nordisk råd har i en årrekke engasjert seg i kampen mot hverdagskjemikaliene, og kom i fjor med en uttalelse som nå er i ferd med å følges opp i de relevante utvalgene.

Uttalelse: Nordisk råd etterlyser en giftfri hverdag 

Menneskehandel

Nordisk råds parlamentarikere retter også oppmerksomheten mot det økende problemet med menneskehandel. Alle de nordiske land har egne handlingsplaner mot menneskehandel, og Nordisk ministerråd har arbeidet med problemstillingen de seneste femten år. Likevel stiger antall offere. Parlamentarikerne er nå i ferd med å utforske hvordan Norden kan intensivere bekjempelsen av det mange betegner som «vår tids slaveri».

Nordisk idrettssamarbeid

Felles utfordringer på elite-, bredde- og mosjonsområdet gjør at Norden med fordel kunne styrke sitt idrettssamarbeid. Etter initiativ fra Nordisk råds kulturutvalg planlegges derfor en konferanse i Aalborg 24. og 25. september som tar for seg kampfiksing, antidoping, folkehelse og spillpolitikk, men også hvordan idretten kan fungere som et verktøy til sosial integrasjon.

Besøk på HL-senteret og 22. juli-senteret

De nordiske parlamentarikerne vil få anledning til å se utstillingen om terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Flere av Nordisk råds utvalg vil også besøke Holocaust-senteret på Bygdø for å få informasjon om senterets arbeid rettet mot ungdom samt se den faste utstillingen om jødeutryddelsen i Norge.

Øvrige tema som vil diskuteres under septembermøtene er blant annet pantesystem, fiskeoppdrett, el-nettverk, arbeidsliv, barn- og unges psykiske helse, friluftsliv og arbeidet med en nordisk kulturell skolesekk.

Mer informasjon om Nordisk råds utvalg og saker finnes på Nordisk råds hjemmesider, og det er mulig å følge rådets aktiviteter på Twitter @nordensk og #nrpol.

Sist oppdatert: 07.09.2015 15:04
: