NATO PA i Stavanger
Stortinget er vertskap når NATOs parlamentarikerforsamling avholdes i Stavanger oktober 2015.
Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling.
– I lys av de økende sikkerhetspolitiske utfordringene langs Europas grenser, er NATOs parlamentarikerforsamling blitt en stadig viktigere transatlantisk arena for felles politisk tenkning og debatt, sier delegasjonsleder Øyvind Halleraker (H).
NATOs parlamentarikerforsamling møtes til sesjon to ganger i året, og medlemslandene er vertskap etter tur. I år skal derfor NATO PA avholdes i Norge, nærmere bestemt i Stavanger 9.–12. oktober. Sist gang Norge var vertskap var i 2009, i Oslo.
Utviklingen av NATO, aktuelle sikkerhetspolitiske problemstillinger som for eksempel situasjonen i Ukraina og i Midøsten samt forslag til relaterte rapporter og anbefalinger som produseres av forsamlingen, vil stå på agendaen i Stavanger.
Nærmere 900 deltakere
Sesjonen i Stavanger blir omfattende med rundt 800–900 deltakere fra NATOs medlems-, partner- og observatørland . Det ventes deltakelse av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og norske og internasjonale sikkerhetspolitiske eksperter. Representanter på myndighetsnivå i Norge vil bli invitert.
– Talere og innlegg fra norske myndigheter og forskningsmiljø under konferansen gir også en god mulighet til å profilere norsk sikkerhetspolitisk kompetanse overfor parlamentariske beslutningstakere i 48 medlems-, partner- og observatørland, sier Halleraker.
Forsamlingen – et bindeledd
NATOs parlamentariske forsamling er et viktig bindeledd mellom forsvarsalliansen NATO og medlemslandenes parlamenter.
Gjennom arbeidet i NATOs parlamentarikerforsamling bidrar de folkevalgte til å påvirke NATOs politikk, samtidig som de også gir NATO en forankring blant folkevalgte parlamenter. Forsamlingens formål er å bidra til den demokratiske forankringen til NATO og samtidig være aktivt med i alliansens utvikling. Forsamlingen deltar ikke i de formelle beslutningsprosessene i NATO.
Forsamlingen har spilt en særlig viktig rolle i NATOs utvidelse østover og som inngangsport til politisk dialog og kompetansebygging for potensielle partnerland.
Gjennom arbeidet i NATOs parlamentarikerforsamling får medlemmene, i tillegg til å påvirke forsamlingens arbeid, innsikt i viktige spørsmål knyttet til utviklingen av NATO og det transatlantiske samarbeidet det er bygget på. Denne kunnskapen kommer Stortinget til gode i forbindelse med arbeid i komiteer og i debatter. Arbeidet i forsamlingen finner dels sted i generalforsamlingen og dels i Den permanente komité og i fem faste fagkomiteer. Dessuten blir det på ad hoc-basis opprettet underkomiteer for spesielle spørsmål og studier. Disse møtes etter behov i løpet av året.