Møtte Georgias president og statsminister
Stortingspresident Olemic Thommessen møtte president Giorgi Margvelashvili og statsminister Irakli Garibashvili under sitt besøk i Georgia.
Georgias store utenrikspolitiske utfordring er forholdet til Russland. Senest forrige uke undertegnet Russland en allianse- og integrasjonsavtale med utbryterrepublikken Sør-Ossetia. Dette er av det internasjonale samfunnet blitt oppfattet som et nytt skritt på veien mot annektering. I november 2014 kom det på plass en tilsvarende avtale med den andre utbryterrepublikken Abkhasia.
– Tankevekkende
– Det er tankevekkende at Russland gikk til dette skrittet nå mens verdens øyne var rettet – mot Ukrania. Jeg formidlet i møtene med president og statsminister at Norge gir sin fulle støtte til Georgias territorielle integritet og suverenitet. Fra norsk side er det viktig å bidra når Russland søker å destabilisere unge demokratier og europeiskrettede tidligere sovjetstater, sier Thommessen.
Thommessen understreket også viktigheten av at de tidligere sovjetstatene holder sammen i det østlige partnerskapet i sin felles tilnærming til europeiske integrasjon og demokratiutvikling. I den forbindelse ble stortingspresidentens initiativ for den nordisk-baltiske støtten til reformprosessen av parlamentet i Ukraina fremhevet.
– Støtten til unge demokratier er spesielt viktig nå i en tid hvor europeiske grunnleggende verdier er truet av russisk aggresjon, politiske ekstremisme og radikal islam. I møte med presidenten og statsministeren hadde vi interessante diskusjoner om hvordan land utenfor EU kan bidra inn i det europeiske fellesskapet. Georgia har en svært rik kultur og historie, og er en demokratisk korridor i møtet mellom øst og vest. Georgia kan således spille en sentral rolle i Europa, sier han.
Posisjon og opposisjon
Thommessen formidlet også et budskap om forholdet mellom posisjon og opposisjon i det georgiske parlamentet.
– Georgia har et partisystem som i og for seg fungerer, men konfliktnivået mellom posisjon og opposisjon virker ødeleggende. Den politiske kulturen dreier seg mer om enkeltpersoner og allianser enn om partiprogrammer, og det er en svak tradisjon for kompromisser. I sum gjør mangelen på konsensus at det er mye man ikke greier å enes om i parlamentet, sier han.
Også spørsmål relatert til rettsikkerhet var tema i møtene.
– Georgia gjennomgår omfattende reformer i landets rettsvesen. Det har nylig blitt utnevnt en ny leder for høyesterett, etter nye prinsipper, og som skal være er partiuavhengig. Spesielt gledelig er det at vedkommende er kvinne. Dette er ikke minst viktig for å tiltrekke seg utenlandske investeringer. Investeringsprosjektet fra norske Clean Energy Group innen vannkraft ble fremhevet som et meget godt eksempel, sier Thommessen.
Sterke inntrykk fra første dag i Georgia
Stortingspresidenten til Georgia for å støtte demokratiutviklingen