Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen og Ukrainas tidligere president Viktor Jusjtsjenko i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Inspirerende møter

Flere av bidragsyterne på Oslo Freedom Forum har hatt møter på Stortinget.

– Oslo Freedom Forum er en unik og viktig arena. At dette arrangementet finner sted i Oslo gir oss stortingspolitikere en anledning til å møte aktivister, representanter for organisasjoner, akademia, politikere og andre, som alle jobber for frihet og demokrati, sier stortingspresident Olemic Thommessen som derfor har tatt initiativ til å møte flere av bidragsyterne.

Stortingspresident Olemic Thommessen og tidligere president i Ukraina Viktor Jusjtjenko i stortingssalen. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Stortingspresident Olemic Thommessen og tidligere president i Ukraina Viktor Jusjtjenko i stortingssalen. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Se bilder fra møtet med Viktor Jusjtsjenko vår Flickr-side.

Se bilder fra lunsjmøtet med andre deltakere på vår Flickr-side.

Oslo Freedom Forum (OFF) er et menneskerettighetsforum som i år arrangeres for syvende år på rad.

Tirsdag morgen 26. mai startet Thommessen dagen med å møte den tidligere ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenko.

– I lys av Stortingets og de nordisk-baltiske parlamentenes initiativ til støtte til den pågående reformen av det ukrainske parlamentet er det av interesse for meg å snakke med ulike representanter for det ukrainske samfunnet, sier Thommessen.

Samtalen mellom de to handlet i stor grad om konflikten mellom Ukraina og Russland, den finansielle krisen og reformprosessen.

Den sterkeste og mest effektive formen for sanksjon mot Russland vil være å bidra til at Ukraina ikke bryter sammen som stat.

Viktor Jusjtsjenko

– Viktig med fortsatt finansiell støtte

Jusjtsjenko understreket at det er viktig med fortsatt internasjonal støtte til Ukraina både gjennom sanksjoner mot Russland og gjennom finansiell støtte til landet og til reformarbeidet.

– Den sterkeste og mest effektive formen for sanksjon mot Russland vil være å bidra til at Ukraina ikke bryter sammen som stat, sa Jusjtsjenko i møtet.

Stortinget har sammen med de andre nordiske og baltiske parlamentene gått sammen om et felles initiativ for å bistå det ukrainske parlamentet i sitt reformarbeid.

Stortingspresidenten ledet den felles nordisk-baltiske delegasjonen som besøkte det ukrainske parlamentet Verkhovna Rada i mars.

Jusjtsjenko uttrykte takknemlighet over norsk støtte i møtet. Han sier at både Stortingets bidrag sammen med de nordiske og baltiske parlamentene til reform av Radaen, og Norges finansielle støtte til reform og til den humanitære situasjonen har stor betydning.

Fire viktige stemmer

Shiraz Maher, Amira Yahyaoui, Mustafa Akyol og Zineb El Rhazoui var senere på dagen i lunsjmøte på Stortinget. Her møtte de i tillegg til stortingspresidenten første visepresident Marit Nybakk, fjerde visepresident og leder av Stortingets europarådsdelegasjon Ingjerd Schou og Geir Jørgen Bekkevold som leder Stortingets delegasjon til OSSE. Temaet for lunsjmøtet gjenspeilet det overordnede temaet for Oslo Freedom Forum – ytringsfrihetens vilkår.

Stortingspresident Olemic Thommessen og deltakere fra Oslo Freedom Forum i lagtingssalen. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Stortingspresident Olemic Thommessen og deltakere fra Oslo Freedom Forum i lagtingssalen. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

– Det var både engasjerende og interessant å snakke med de fire ulike bidragsyterne til Oslo Freedom Forum. Hver på sin måte står de midt i de sentrale temaene som opptar også vår hverdag: ytringsfrihetsdebatten, radikaliseringsdebatten og spørsmål om demokratiers utvikling og vekst, sier Thommessen etter møtet.

I lys av det overordnede temaet under årets Oslo Freedom Forum var dermed også ytringsfrihet utgangspunktet for talen Olemic Thommessen holdt under OFF-middagen tirsdag kveld.

Hele talen kan du lese her.

Sist oppdatert: 27.05.2015 14:42
: