Infrastruktur og ungdomssamarbeid tas opp på Barents-konferanse
29.–30. september arrangerer den finske Riksdagen en Barents-parlamentarikerkonferanse i Helsingfors. Eirik Sivertsen (A), Sivert Bjørnstad (FrP) og Rigmor Andersen Eide (KrF) deltar på konferansen.
Barentsregionen omfatter de nordlige områdene er Norge, Sverige, Finland og Russland. På konferansen i Helsingfors skal parlamentarikerne diskutere tettere samarbeid innen områder som miljø, økonomisk samarbeid, infrastruktur og ungdomssamarbeid.
Ungdomssamarbeid
Folk til folk-samarbeidet i Barentsregionen er kanskje det aller viktigste resultatet av over 20 år med samarbeid i nord.
– Det er av stor betydning at barn og unge gjennom klasseturer og reiser med lag og foreninger får møte jevnaldrende fra de andre landene i regionen. Slik bygger vi kontakter og forståelse på tvers av landegrensene og bidrar til nåværende og fremtidige gode relasjoner mellom folkene som bor der. Det er videre viktig for Norge at vi deltar i studentutveksling i regionen – både at norske studenter reiser ut og at vi får studenter fra andre land til våre universitet og høyskoler, fremhever Sivert Bjørnstad (FrP).
På konferansen er lederen av Barents Ungdomsråd, Sunna Kokkonen, en av innlederne. Kokkonen skal snakke om aktiviteten i ungdomsrådet og hvordan de påvirker Barents-samarbeidet.
Infrastruktur
Samarbeid ved utvikling av infrastrukturen i Barentsregionen er et annet hovedtema på konferansen. Der er Eirik Sivertsen (A) en av innlederne.
– Fra myndighetene må vi være med å legge til rette for at vi får utnyttet de ressursene som finnes i regionen. God infrastruktur i form av veier og jernbane er en forutsetning for å få dette til. Den største utfordringen vi har er å få flere til å tenke øst-vest forbindelsen istedenfor nord-sør. Vi må bli bedre på samarbeid på tvers av landegrensene, understreker Sivertsen.
Ingen russiske politikere deltar
På tidligere Barents-parlamentarikerkonferanser har det vært god deltakelse fra Statsdumaen og fra regionale parlament i Nordvest-Russland. I Helsingfors deltar ingen russiske politikere.
– Det er skuffende at Russland ikke benytter denne muligheten til å diskutere felles muligheter og utfordringer i Barents-samarbeidet. Vi ønsker å fortsette et praktisk samarbeid i nord med Russland, til tross for at samarbeidet mellom Vesten og Russland er forverret som følge av annekteringen av Krim og situasjonen i Øst-Ukraina, avslutter Sivertsen.