Høstmøte i OSSE PA
Flyktningkrisen og Ukraina-konflikten dominerte diskusjonen på høstmøtet i OSSEs parlamentarikerforsamling.
«Håndtering av sikkerhetsutfordringer i OSSE-regionen: rollen til parlamentarikere for å fremme regionalt samarbeid» var overskriften på møtet i parlamentarikerforsamlingen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Møtet fant sted i Ulan Bator, Mongolia, 16.–18. september.
Fra Stortinget deltok: Geir Jørgen Bekkevold (delegasjonsleder), Åse Michaelsen (nestleder), Torstein Tvedt Solberg, Kari Henriksen og Ola Elvestuen.
Flyktningkrisen
Svært mange av forsamlingens medlemmer ba alle 57 medlemsland i OSSE om å ta ansvar for flyktningene som kommer til Europa, og vise handlingskraft nå. De oppfordret til felles innsats for et anstendig mottaksapparat og human behandling av flyktningene.
– Jeg er lei av å høre politikere som omtaler disse flyktningene som en byrde for våre samfunn. Hvis vi behandler dem som en byrde, så vil de bli en byrde, sa Geir Jørgen Bekkevold, leder av Stortingets delegasjon til OSSEs parlamentarikerforsamling. Han ba alle politiske ledere ta ansvar og arbeide for at flyktningene blir mottatt med respekt og verdighet.
Flere parlamentarikere vektla også de bakenforliggende årsakene til hvorfor mennesker drives på flukt. Mange mente at det internasjonale samfunnet må finne en felles løsning på hvordan krigen kan stoppes. Andre vektla interparlamentarisk samarbeid og dialog som et viktig instrument for å støtte demokratiske krefter og motvirke radikalisering og autoritære regimer.
– For ofte ser vi at ekstremister og terrorister vinner makt i det politiske vakuumet som oppstår når autoritære regimer faller. Gjennom interparlamentarisk dialog må vi fremme demokratiske verdier og politisk pluralisme og nå ut til opposisjonen og det sivile samfunn i autoritære regimer, sa Åse Michaelse, nestleder i Stortingets delegasjon.
Ukraina-konflikten
Under møtets åpningssesjon var formannen i den russiske Statsdumaen, Sergej Narysjkin, invitert til å tale. I talen la han vekt på det han mener er mangel på demokratiske prinsipper og medmenneskelige verdier blant europeiske land og politikere. Den inhumane behandlingen av flyktninger samt støtten til det han anser som nynazistiske styresmakter i Ukraina var blant argumentene hans. Russland derimot, sørget for humanitær bistand til Ukraina og har tatt imot over en million flyktninger fra Ukraina, men ble allikevel rakket ned på av Vesten, fremholdt Narysjkin.
Hans argumenter fikk imidlertid liten resonans i forsamlingen. I stedet ble det uttrykt bred støtte til Ukraina og delegasjonsleder Artur Gerasymovs appell til Russland om å trekke sine styrker ut av Ukraina, stoppe arbeidet med å destabilisere landet og gjennomføre tiltakene i Minsk-avtalene. Parlamentarikerne understreket også Russlands ansvar for å sikre menneskerettigheter i okkuperte områder, og at den eneste veien frem mot en normalisering av forholdet mellom Vesten og Russland er russiske etterlevelse av OSSEs demokratiske prinsipper og full implementering av Minsk-avtalene.
Miljøsikkerhet
Sikkerhetsutfordringer knyttet til miljø og klimaendringer ble også diskutert under møtet. Innlederne understreket at flere og flere mennesker blir drevet på flukt av miljømessige årsaker. Spesielt vann- og matsikkerhet ble diskutert som store utfordringer for mange OSSE-land, ettersom klimaendringer fører til lange perioder med tørke.