Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Kari Henriksen (Ap) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) stemmer under plenumsforsamlingen. Foto: Stortinget.

Fravær av russiske delegater preget møtet i OSSEs parlamentarikerforsamling

OSSEs parlamentarikerforsamling møttes i Helsinki 5.–9. juli 2015. 

Møte fant sted nøyaktig 40 år etter og i samme rom som Helsinki-sluttakten ble undertegnet, en viktig hendelse for fredsbygging under den kalde krigen og utgangspunktet for dagens OSSE. Stortingets delegasjon besto av: Geir Jørgen Bekkevold (KrF, delegasjonsleder), Åse Michaelsen (FrP, nestleder), Trond Helleland (H), Kari Henriksen (Ap) og Ola Elvestuen (V).

På møtets første dag var det sterke reaksjoner blant parlamentarikere på utestengelsen av russiske delegasjonsmedlemmer som står på EUs sanksjonsliste. Mange representanter tok ordet mot avgjørelsen som ble tatt av utenriksdepartementet i Finland, etter samråd med øvrige medlemsland i EU, om å utestenge de seks medlemmene av den russiske delegasjonen som står på EUs sanksjonsliste.

Ettersom et av parlamentarikerforsamlingens hovedformål er å føre politisk dialog mellom ulike parter i konfliktområder innen OSSE-regionen, mente enkelte medlemmer det var feil å diskutere krisen i og rundt Ukraina uten russisk deltagelse. Leder av Stortingets delegasjon, Geir Jørgen Bekkevold (KrF), beklaget også fraværet av en russisk delegasjon i møtet og diskusjonen, men den norske delegasjonen gikk inn for å behandle Ukraina-spørsmålet i sesjonen.

Under stemmeavgivningen om resolusjonen som fordømmer Russlands handlinger i Ukraina, avsto mange delegater fra å stemme. Et overveldende flertall stemte likevel for resolusjonen, som inngår i sluttdokumentet fra sesjonen – Helsinki-deklarasjonen.

Norsk resolusjon om nordområdene vedtatt

Stortingets delegasjon, ved Kari Henriksen, fremmet en resolusjon om samarbeid i nordområdene med tittel «Environmental challenges and economic opportunities in the High North». Resolusjonen ble enstemmig vedtatt i forsamlingen. I resolusjonen oppfordres landene i Arktis til å legge vekt på bærekraft og naturmangfold til grunn for den økonomiske utviklingen i områdene. Den norske delegasjonen har jobbet aktivt over en periode med å sette problemstillinger i Arktis på agendaen i OSSEs parlamentarikerforsamling.

Kritiserte Aserbajdsjan for stenging av OSSE-kontor

Delegasjonsleder Bekkevold kritiserte aserbajdsjanske myndigheter for å ha stengt OSSE-kontoret i landet. Avgjørelsen ble tatt i begynnelsen av juni, og kontoret ble stengt dagen før møtet i parlamentarikerforsamlingen startet.

Den offisielle begrunnelsen fra utenriksdepartementet i Aserbajdsjan er at det ikke lenger er behov for kontoret. Bekkevold understreket derimot behovet for en sterkere tilstedeværelse fra OSSE på grunn av den anti-demokratiske utviklingen i landet og kontinuerlige og systematiske angrep fra myndighetene på menneskerettighetsaktivister, journalister og representanter for sivilt samfunn. Bekkevold fremmet et endringsforslag i Helsinki-deklarasjonen som ber aserbajdsjanske myndigheter om å gjøre om på avgjørelsen, som ble støttet av flertallet i forsamlingen.

Ny arbeidsgruppe om Moldova og Transnistria-konflikten

Geir Jørgen Bekkevold ble utpekt til medlem av en ny arbeidsgruppe for Moldova og konflikten om Transnistria. Gruppen hadde sitt første møte med representanter fra parlamentet i Moldova. Formålet til gruppen er å føre politisk dialog mellom partene i konflikten for å underbygge og vitalisere de offisielle forhandlingene.

Bekymret over utviklingen i Tadsjikistan

Geir Jørgen Bekkevold var leder av sendelaget til OSSEs parlamentarikerforsamling under parlamentsvalget i Tadsjikistan i mars 2015. Bekkevold og OSSE var svært kritiske til gjennomføringen av valget og sværtekampanjene som ble kjørt mot det eneste reelle opposisjonspartiet i landet, Det Islamske Renessanse-partiet, og valggjennomføringen som ledet til at partiet kun fikk 1,5 % av stemmene til tross for at partiet regnes for å være det nest største i landet av uavhengige kilder. I etterkant av valget har det blitt rapportert om at partiets kontorer blir stengt og at partiet blir fratatt status som politisk parti av myndighetene.

Bekkevold hadde derfor et eget møte med lederen for den tadsjikiske delegasjonen til OSSEs parlamentarikerforsamling i Helsinki hvor han uttrykte sine bekymringer for utviklingen og ba delegasjonslederen om å følge opp saken overfor landets myndigheter. Delegasjonslederen hevdet informasjonen var uriktig, men lovet å følge opp saken videre.

Ny generalsekretær i OSSE PA

Under møtet i Helsinki ble det også valgt ny generalsekretær for OSSEs parlamentarikerforsamling. Spencer Oliver, som har vært generalsekretær siden organisasjonens begynnelse i 1992, stilte ikke til gjenvalg. Ny generalsekretær blir Roberto Montella fra Italia som tiltrer stillingen 1. januar 2016.

Presidenten i OSSEs parlamentarikerforsamling, Illka Kanerva (til høyre), takker sittende generalsekretær Spencer Oliver. Til venstre står påtroppende generalsekretær Roberto Montella. Foto: Stortinget.

Presidenten i OSSEs parlamentarikerforsamling, Illka Kanerva (til høyre), takker sittende generalsekretær Spencer Oliver. Til venstre står påtroppende generalsekretær Roberto Montella. Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 10.07.2015 15:49
: