Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Flyktningkatastrofen i Middelhavet debattert under PACEs vårsamling

Flyktningkatastrofen og de humanitære konsekvensene som følge av situasjonen i Syria var gjenstand for to debatter i Europarådets Parlamentarikerforsamling (PACE) vårsesjon 20.–24. april. 

Ukraina, transpersoners rettigheter, Europarådets budsjett, barnevern og FIFA-beslutningen om å legge fotball-VM 2022 til Qatar stod også på agendaen i Strasbourg. Stortingets delegasjon til PACE ble ledet av Ingjerd Schou (H).

Ingjerd Schou. Foto: Stortinget.

Deltakerne på vårsesjonen appellerte til EU om å så raskt som mulig styrke søk- og redningsoperasjonen i Middelhavet, og å ta umiddelbare grep for en mer helhetlig og sammensatt håndtering av strømmen av flyktninger. Medlemslandene ble også oppfordret til å styrke sin innsats og bidrag.

– Dette er en enorm katastrofe. Kvinner og barn er særlig sårbare. I tillegg til den klare risikoen det er å flykte over Middelhavet, risikerer de å bli utnyttet til prostitusjon og barnearbeid, sa Kristin Ørmen Johnsen, som også redegjorde for Norges bidrag til søk -og redningsoperasjonen og til humanitære organisasjoner.

Ukraina – implikasjonene av den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen

Situasjonen i Ukraina står gjennomgående høyt på agendaen i PACE, som denne gangen avhold en debatt om den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Ukraina og dens implikasjoner. Ingjerd Schou hadde ordet i denne debatten, og la blant annet vekt på betydningen av partenes respekt for og gjennomføringen av Minsk II-avtalen. Hun understreket også behovet for reform og desentralisering i Ukraina.

Flere talere understreket dette, og trakk frem behovet for å støtte Ukraina i arbeidet med reform og desentralisering. Ingjerd Schou snakket også om betydningen av å opprettholde sanksjonsregimet mot Russland.

Budsjett og prioriteringer

Europarådets budsjett og prioriteringer for 2016–2017 stod også på agendaen under denne forsamlingen.

– Dette er en viktig debatt som omhandler premissene for Europarådets handlingsrom de neste to årene, sier Ingjerd Schou, som i sitt innlegg kritiserte beslutningen om fortsatt null nominell vekst i medlemslandenes finansielle bidrag til organisasjonen.

Schou etterlyste også mer oppmerksomhet om et tydeligere kjønnsperspektiv, sterkere vektlegging av LHBT-rettigheter og konkretisering av arbeidet for å styrke kommunikasjonen med sivilt samfunn.

Transpersoner og juridisk kjønn

Parlamentarikerforsamlingen vedtok også en framtidsrettet resolusjon som slo fast at transpersoner bør kunne bestemme juridisk kjønn i pass og identitetspapirer basert på egenerklæring, uten at det stilles krav til noen form for hormonbehandling eller annen type medisinsk behandling.

Lise Christoffersen. Foto: Stortinget.

– Dette var en debatt om personlig integritet, ikke-diskriminering og menneskerettigheter. At denne resolusjonen ble vedtatt var en stor seier for frihet for alle, sier Lise Christoffersen, som holdt innlegg i debatten.

Denne resolusjonens anbefalinger samsvarer på mange områder med anbefalingene i rapporten «Rett til Kjønn – helse til alle kjønn»  overlevert helseminister Høie av en nasjonal ekspertkomité 10. april i år.

Barns beste må komme først i all spørsmål om omsorgsovertakelse

Ingjerd Schou deltok i debatten om barnevern, og tok opp den vanskelige problemstillingen med omsorgsovertakelse og plassering av barn i fosterfamilier eller på institusjon. Gjennomgående i hele debatten var at barnas beste og deres rettigheter må være førende i alle beslutninger om eventuell omsorgsovertakelse. Dette ble også understreket av Schou.

At forsamlingen uttrykte bekymring for at omsorgsovertakelser i mange tilfeller kan besluttes for hastig og i andre tilfeller alt for sent, reflekterer kompleksiteten i slike spørsmål. Den vedtatte resolusjonen understreket også hvor viktig det er med god og bred støtte til sårbare familier for å legge til rette for mest mulig trygge, stabile og omsorgsfulle oppvekstrammer for barna i familien.

Fotball-VM til Quatar i 2022 må revurderes

Dette ble slått fast i debatten som tok utgangspunkt i internasjonale sportsorganisasjoners behov for mer åpenhet og bedre kontroll med beslutningsprosesser. Prosessen rundt FIFAs beslutning om å legge fotball-VM til Quatar i 2022 ble kritisert av mange, og den vedtatte resolusjonen slo fast at beslutningen bør revurderes, særlig med tanke på menneskerettssituasjonen i Quatar og de kritikkverdige forholdene for de mange fremmedarbeiderne i landet.

Lise Christoffersen deltok i debatten. Hun kritiserte forholdene i Quatar, men stilte seg kritisk til å revurdere tildelingen av fotball-VM så sent i prosessen. Hun la vekt på at fotball-VM i Quatar er en anledning som må brukes aktivt til å rette søkelyset mot menneskerettigheter – særlig fremmedarbeideres vilkår i landet. Hun viste til at på flere områder hadde det skjedd betydelige framskritt etter tildelingen av arrangementet.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE)

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 318 medlemmer (og 318 varamedlemmer). Forsamlingen har en rådgivende funksjon, og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder, og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.

Sist oppdatert: 24.04.2015 15:47
: