Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen og Litauens parlamentspresident Loreta Graužinienė. Foto: Seimas, parlamentet i Litauen.

Feirer 25 år med selvstendighet

11. mars var det 25 år siden Litauen på nytt erklærte sin selvstendighet. Stortingspresident Olemic Thommessen deltar under feiringen.

11. mars 1990 erklærte Litauen sin uavhengighet fra Sovjetunionen, som den første av sovjetrepublikkene. Nå 25 år senere feires dagen med internasjonale gjester i hovedstaden Vilnius. Blant dem er stortingspresident Olemic Thommessen.

Fra ettpartistat til demokrati 

– Det er viktig å delta på denne markeringen for å støtte opp om Litauens demokratiske utvikling de siste 25 årene. De baltiske landene er alle fremragende eksempler på hvordan det er mulig å utvikle seg fra et kommunistisk ettpartisystem til et pluralistisk demokrati, og til å bli aktive deltakere i det internasjonale samfunnet, sier Thommessen.

Stortingspresident Olemic Thommessen møter helten fra 1990, daværende parlamentsformann Vytautas Landsbergis. Foto: Stortinget.

På programmet 11. mars er blant annet et høytidelig jubileumsmøte i parlamentet, seremoni på Uavhengighetsplassen og diskusjon mellom politikere, media og forskere under temaet: Små land i nåtidens geopolitiske rom  lærdom fra historien og aktuelle utfordringer.

Etter Litauens selvstendighetserklæring reagerte Sovjetunionens president Gorbatsjov med å innføre økonomiske sanksjoner, som etter et par måneder ble opphevet. Han stilte deretter krav om gjeninnføring av Sovjetunionens grunnlov, og sendte pansrede kjøretøy inn i Vilnius, med det resultat at 13 litauiske sivile ble drept og 600 såret. Det hele endte imidlertid med at de sovjetiske spesialstyrkene trakk seg tilbake.

Gode relasjoner

Norge var, som de øvrige nordiske landene, tidlig ute med å markere støtte til et selvstendig Litauen. De diplomatiske forbindelser mellom Norge og Litauen ble gjenopprettet allerede i august 1991.

Siden da har Litauen og Norge hadde nære forbindelser. For stortingspresidentens del handler det om tett og nær kontakt med sin kollega parlamentspresident Loreta Graužinienė, som er vertskap for feiringen.

– Det er viktig, og helt naturlig, at alle nordiske og baltiske parlamentspresidenter er samlet i Vilnius under denne markeringen, når vi feirer demokratiet, selve grunnsteinen for våre lands folkestyrer, sier Thommessen.

Nordiske og baltiske parlamentspresidenter samlet i Vilnius under markeringen. Fra venstre: Andrian Candu (Moldova), Urban Ahlin (Sverige), Einar K. Gudfinnsson (Island), Eugeniusz Grzeszczak (Polen), Eiki Nestor (Estland), Loreta Graužinienė (Litauen), Ravi Pekka (Finland), Ināra Mūrniece (Latvia), Olemic Thommessen (Norge), Mogens Lykketoft (Danmark) og Andriy Parubiy (Ukraina). Foto: Seimas, parlamentet i Litauen.

Sist oppdatert: 11.03.2015 16:07
: