EOS-utvalgets årsmelding overlevert
EOS-utvalgets leder, Eldbjørg Løwer, leverte onsdag 8. april sin årsmelding for 2014 til Stortinget. Meldingen ble overlevert til stortingspresident Olemic Thommessen.
EOS-utvalgets årsmelding for 2014.
EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for «de hemmelige tjenester». Utvalget fører løpende kontroll med Politiets sikkerhetstjeneste, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten. Kontrollen utføres ved inspeksjoner. Utvalget behandler dessuten klager fra enkeltpersoner og organisasjoner som mener at EOS-tjenestene har begått urett mot dem. Utvalget avgir hvert år en ugradert melding til Stortinget om sin virksomhet i det foregående året. I tillegg avgir utvalget særskilte meldinger ved behov.
Utvalgets funn
Utvalget har i flere år vært opptatt av den lange saksbehandlingstiden i sikkerhetsklareringssaker. På bakgrunn av at situasjonen er ytterligere forverret fra tidligere år, har utvalget i årsmeldingen anmodet Stortinget om å vurdere tiltak som kan forbedre saksbehandlingstiden. Stortinget orienteres også om mangler ved utvalgets tilgang til informasjon i sikkerhetsklareringssaker, noe som innebærer at utvalgets kontroll av slike saker ikke er tilfredsstillende.
Kontrollen av Etterretningstjenesten (E-tjenesten) er blitt vesentlig grundigere etter at utvalget i 2014 er gitt anledning til å søke fritt i tjenestens systemer. Utvalget har ikke innsyn i særlig sensitiv informasjon, men det er et fåtall operasjoner og dokumenter utvalget ikke får se. Utvalget avventer at Stortinget avklarer prinsipielle spørsmål rundt innsynsrett i E-tjenesten.
Utvalget har noen bemerkninger til samarbeidet mellom EOS-tjenestene og andre nasjonale etater.
Etter Aftenpostens oppslag om falske basestasjoner har utvalget fulgt opp og undersøkt om EOS-tjenestene har brukt ulovlige metoder, både i denne saken og generelt. Utvalget vil fortsette med å følge opp dette i 2015.
Les også EOS-utvalgets pressemelding om årsmeldingen for 2014.
Videre behandling
Årsmeldingen vil bli overlevert til kontroll- og konstitusjonskomiteen for videre behandling. Komiteens instilling om meldingen blir deretter debattert i stortingssalen.