Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresident Olemic Thommessen sammen med parlamentspresidenter fra 164 land. Konferansen arrangeres i regi av Den interparlamentariske union (IPU) i samarbeid med FN. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe.

– Demokrati – en forutsetning

Da stortingspresidenten sto på talerstolen i FNs hovedkvarter 31. august var hans budskap at god demokratisk utvikling vil være avgjørende dersom FNs bærekraftsmål skal nås innen 2030.    

– At vi som leder parlamentene rundt om i verden kommer sammen på dette tidspunktet, gjør at alle parlamentene dras samtidig inn i prosessen om å nå FNs bærekraftsmål innen 2030. Det mener jeg er helt sentralt, sier stortingspresident Olemic Thommessen, som var blant talerne under den første dagen på verdenskonferansen for parlamentspresidenter i New York, mandag 31. august.

Konferansen arrangeres i regi av Den interparlamentariske union (IPU) i samarbeid med FN. Hit inviteres parlamentspresidenter fra 164 land i verden. Sentralt på agendaen de tre dagene konferansen varer er FNs nye bærekraftsmål.  

I sin tale benyttet Thommesen anledningen til å peke på at et godt demokratisk styresett, med respekt for rettsstaten og menneskerettighetene, er helt avgjørende for å få til bærekraftig utvikling.

– Demokrati handler om mer enn å holde valg. Det er avgjørende at en i tillegg har fungerende institusjoner og systemer for kontroll med maktbruk, og som legger begrensninger på enkeltpersoners maktutøvelse, sa han i talen.

Les hele talen her.

«Parlamentene har en kritisk rolle»

FNs generalsekretær Ban Ki-mon åpnet verdenskonferansen for parlamentspresidenter med å si at parlamentene har en nøkkelrolle når FNs bærekraftsmål skal nås.

– På vegne av befolkningen må dere sørge for at regjeringene blir stilt til ansvar for å nå målene. At lover blir vedtatt og penger bevilget, slik at målene kan bli en realitet, sa FNs generalsekretær Ban Ki-mon i sin tale.  

I talen understreket generalsekretæren at parlamentene vil spille en kritisk rolle når arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål nå starter.

– Parlamentene må overføre målene fra en global til en nasjonal agenda, sa han.

Under åpningen sa presidenten i IPU, Saber Chowdry, at det er svært viktig at de politiske lederne for verdens parlamenter møtes akkurat nå i 2015, rett i forkant av FNs generalforsamling i september. Da skal nemlig bærekraftsmålene vedtas.  

Målene er viktige for alle land  

De ulike parlamentspresidentene som inntok talerstolen hadde ulike budskap. Like fullt mener stortingspresidenten at det er viktig at de kommer sammen.

– At nesten alle verdens parlamentspresidenter er tilstede her, bidrar til å sette de nye målene på den parlamentariske agendaen på en helt annen måte enn om vi ikke hadde hatt diskusjoner her i New York. Der tusenårsmålene i første rekke rettet seg mot utviklingslandene, er de nye bærekraftsmålene relevante for alle land i verden, sier Thommessen.  

Konferansen i FNs hovedkvarter varer i tre dager, til og med 2. september. Møtet skal munne ut i en deklarasjonen som vil overleveres toppmøtet under FNs generalforsamling 25. september.

Se også

Stortingspresidenten talte i FN

Bilder fra konferansen

Sist oppdatert: 01.09.2015 13:58
: