Beslutninger på PACEs sommersesjon
På sin samling i Strasbourg 22. til 26. juni besluttet Europarådets Parlamentarikerforsamling (PACE) å ikke annullere av den russiske delegasjonens fullmakter og oppfordrer Aserbajdjanske myndigheter til å løslate politiske fanger.
Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) vedtok onsdag 23. juni å ikke annullerer den russiske delegasjonens fullmakter slik det var vedtatt i januar at den skulle – dersom ingen framgang kunne spores i konflikten i Ukraina.
Forsamlingen var klar i sin kritikk av Russlands opptreden i øst Ukraina og landets krenking av Ukrainas integritet og internasjonal rett ved annekteringen av Krim. Når flertallet av delegatene likevel stemte for å ikke annullere den russiske delegasjonens fullmakter var det fordi de ønsker å opprettholde parlamentarikerforsamlingen som en arena for dialog.
Den russiske delegasjonen har fullmakt til å møte i parlamentarikerforsamlingen, men er gjenstand for en rekke sanksjoner som begrenser dens handlingsrom. Den kan for eksempel ikke stemme i debatter.
Løslatelse av politiske fanger
I debatten om demokratiske institusjoner i Aserbajdsjan fordømte parlamentarikerforsamlingen myndighetenes knebling av sivilt samfunn som en har sett i landet over lenger tid, og særlig i løpet av det siste året. Den vedtatte resolusjonen tar til ordet for at politiske fanger løslates, og navngir også en håndfull fanger som alle har vært aktive samarbeidspartnere for Europarådet.
– Vi hadde alle et lite håp om at situasjonen for menneskerettighetsforkjemperne i Aserbajdsjan skulle bli bedre under landets formannskapsperiode i Europarådet. Dessverre har det motsatte skjedd. Det er sjokkerende å oppleve at mennesker fengsles på bakgrunn av falske tiltaler, bare fordi de har vært i møter med oss i Strasbourg. Vi krever at de løslates umiddelbart, sier Lise Christoffersen (A), nestleder i delegasjonen.
Flyktninger
Tidligere i uken tok FNs generalsekretær Ban ki-moon opp spørsmålet om det rekordhøye tallet på flyktninger verden nå står overfor som følge av de mange humanitære katastrofene som utspiller seg parallelt. Han understreket Europarådets rolle som viktig arena og oppfordret de europeiske land til å mer aktivt ta sin del av ansvaret.
Sterkere vern for varslere
I en annen debatt om varsleres rettsvern oppfordret parlamentarikerforsamlingen til sterkere vern for varslere. Den vedtatte resolusjonen tok også til orde for at Snowden skal kunne returnere til USA og være garantert en rettssak der han kan påberope seg at han handlet i offentlighetens interesse. Slik saken hans nå står i det amerikanske rettsvesenet, kan han ikke dette.
Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), ledet av Ingjerd Schou (H), deltar med følgende medlemmer: nestleder Lise Christoffersen (A), Frank J. Jenssen (H), Morten Wold (FrP), Hans Fredrik Grøvan (KrF), Tore Hagebakken (A), Kristin Ørmen Johnsen (H) og Kåre Simensen (A).
Europarådet og parlamentarikerforsamlingen
Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til hovedformål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.
Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 318 medlemmer (og 318 varamedlemmer). Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en betydelig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder og overvåker de nye medlemslandenes overholdelse av sine medlemskapsforpliktelser.