Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arktisk møte i Washington DC

10. og 11. mars 2015 leder stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (A) møtet i Den arktiske parlamentarikerkomiteen i Washington DC.

Eirik Sivertsen.

Hovedsaken på møtet er det kommende formannskapet til USA i Arktisk råd. USA starter sin 2-årige formannskapsperiode den 24. april 2015 på Arktisk råds ministermøte i Canada.

– Det er viktig å ha en god dialog med det landet som leder det arktiske samarbeidet på regjeringssiden. Jeg ser frem til å få en presentasjon av formannskapsprogrammet og få vite hvilke saker USA vil prioritere. Nordområdene og Arktis er det viktigste utenrikspolitiske feltet for Norge. Når en stormakt som USA overtar formannskapet i Arktisk råd har det stor betydning for oss som nasjon, påpeker Eirik Sivertsen.

Et annet viktig mål med møtet er å engasjere flere medlemmer av Kongressen i det arktiske samarbeidet. Det som skjer i Arktis er viktig for hele USA, ikke bare Alaska. Senator Angus King fra Maine er en av innlederne på møtet, og en arktisk gruppe for medlemmer av Senatet blir etablert i forbindelse med møtet.

– Issmeltingen i Arktis har stor innvirkning på klimaet i hele USA. Mer ekstremvær merkes i store deler av landet. Nye seilingsruter gjennom Arktis vil ha store konsekvenser for verdenshandelen, og stiller krav om økt beredskap og tilstedeværelse. Vi ønsker å bruke møtet til å medvirke til at dette får større politisk oppmerksomhet i Kongressen, understreker Sivertsen.

Eirik Sivertsen ble valgt som leder av Den arktiske parlamentarikerkomiteen på den 11. arktiske parlamentarikerkonferansen i september 2014 for de kommende to årene. På møtet i Washington deltar folkevalgte fra de åtte arktiske landene og Europaparlamentet.

Sist oppdatert: 09.03.2015 13:08
: