Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arktis og klima i fokus på møte i Alaska

Delegasjonsleder i Stortingets arktiske delegasjon, Eirik Sivertsen (A), deltok på konferansen «GLACIER» i Anchorage, Alaska den 30.–31. august 2015. 

Delegasjonsleder i Stortingets arktiske delegasjon Eirik Sivertsen (A). Foto: Stortinget.

Globale klimaendringer, hvordan de kommer til syne i Arktis og nødvendigheten av en internasjonal avtale i Paris var hovedtema på den internasjonale konferansen i Alaska forrige uke. President Obama, som talte ved konferansens avslutning, understreket alles ansvar for å komme frem til en global klimaavtale i Paris i desember. Han understreket sterkt behovet for handling før det er for sent.

– Det var et særdeles klart budskap fra president Obama på konferansen. Det internasjonale samfunn må handle nå for å begrense klimaendringens effekter på jorda. Dette er i tråd med hva de arktiske parlamentarikerne har uttalt tidligere, og en understrekning av behovet for en bindende, internasjonal avtale i Paris, uttaler delegasjonsleder Sivertsen.

Møter med senatorer

Sivertsen benyttet også anledningen til bilaterale møter med senator Sullivan og senator Murkowski – begge fra Alaska. På disse møtene ble tema som USAs formannskap i Arktisk råd og mulige felles arrangement i Kongressen i Washington D.C. diskutert.

– Klimamøtet i Paris er årets viktigste arktiske møte. Måten USA tar lederskap på i denne prosessen er avgjørende for at vi skal lykkes med og nå frem til en ambisiøs, bindende internasjonal avtale, avslutter Sivertsen.

Initiativ fra USA

GLACIER, «Global Leadership in the Arctic: Cooperation, Innovation, Engagement and Resilience», var et initiativ fra USA og ble ledet av utenriksminister John Kerry. Konferansen samlet en rekke utenriksministre og høytstående representanter fra flere land. Norge var representert ved utenriksminister Brende.

Talen til president Obama kan leses her.

Det ble vedtatt en felles uttalelse fra møtet.

Sist oppdatert: 07.09.2015 13:55
: