Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Utenriks- og forsvarskomiteen i Helsingfors

Utenriks- og forsvarskomiteen hadde fredag 21. november en rekke møter i Helsingfors med sentrale finske politikere. Dette var komiteens første besøk til et nordisk naboland i denne stortingsperioden.

Et særlig ønske med besøket var å drøfte konsekvensene av Russlands folkerettsstridige handlinger i Ukraina.

– Finland fordømmer, på samme måte som Norge, de russiske aksjonene i Ukraina, og stiller seg fullt ut bak EUs restriktive tiltak mot Russland. Det er viktig at vi er tydelige og enstemmige i vår håndtering av denne situasjonen, slo komitéleder Anniken Huitfeldt fast.

I tillegg til diskusjoner om Norges og Finlands forhold til Russland, sto samarbeidet i nordområdene sentralt. Som i Norge har utviklingen i nord høy prioritet i Finland.

– Det var bred enighet om at det er behov for tettere samhandling for å løse våre felles utfordringer i nord og bidra til en bærekraftig utvikling. En videreføring av «folk til folk samarbeidet» er en vesentlig del av dette, sa komitéleder Huitfeldt.

UFK i den Finske Riksdagen. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen i Riksdagens plenumssal. Foto: Stortinget.

Det er stor oppslutning i Finland om det nordiske forsvarssamarbeidet, et samarbeid komitemedlemmer i begge land karakteriserer som dynamisk og praktisk innrettet. Det var enighet om at dette samarbeidet vil utvikle seg videre. Grunnlaget for samarbeidet er basert på nytten av felles øvelser, overvåking og anskaffelser. Komiteen ble orientert om den finske forsvarskommisjonen, og ulike oppfatninger om finsk NATO-medlemskap.

Utenriks- og forsvarskomiteen diskutere også situasjonen i Midtøsten, inkludert Syria og Irak med sine finske kollegaer.

Sist oppdatert: 24.11.2014 10:30
: