Urfolks deltakelse i det arktiske samarbeidet
Delegasjonsleder i Stortingets arktiske delegasjon, Eirik Sivertsen (A), talte på seminaret «Sápmi – en veiviser for tettere nordisk samarbeid» som fant sted i Alta 12. februar 2015.
I sitt innlegg redegjorde Sivertsen for hvordan ulike urfolksgrupper deltar i det arktiske samarbeidet.
Samarbeid på tvers av landegrensene mellom de nordiske landene i nord har fått mye oppmerksomhet det siste året. Utenriksministrene i Norge og Finland underskrev et arktisk partnerskap i mai 2014, og i januar 2015 ble rapporten «Vekst fra nord» presentert for statsministerne i Norge, Sverige og Finland.
Samene er et nordisk folk som lever på tvers av landegrensene i nord. De har lang erfaring med samarbeid mellom landene og hvilke hinder som begrenser samarbeidet. Deltakerne på seminaret ønsket å undersøke hvordan de samiske erfaringene med samarbeid på tvers av landegrensene kan være til nytte for andre. Blant innlederne var de tre sametingspresidentene i Norge, Sverige og Finland.
I sitt innlegg redegjorde Sivertsen for hvordan deltakelsen av urfolk er organisert i Arktisk råd, hvor seks arktiske urfolksorganisasjoner har status som faste deltakere. Det innebærer i praksis at de deltar på likefot med statene i samarbeidet, bortsett fra at de ikke har stemmerett.
Sivertsen var tydelig på at en av årsakene til at det arktiske samarbeidet har levert gode resultater, er måten de arktiske urfolkene er involvert i samarbeidet. Han refererte også til den pågående diskusjonen om samisk representasjon i Nordisk råd, og oppmuntret sine nordiske kolleger til å studere nærmere hvordan dette fungerer i det arktiske samarbeidet.
Seminaret var i regi av Nordisk informasjonskontor i Nord-Norge og Nordisk råds delegasjon i Stortinget.