Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingsdelegasjon deltok på høring i FN om nye utviklingsmål

Stortingets delegasjon til IPU (Den interparlamentariske union) deltok på høringen i FN om de nye utviklingsmålene 2015–2030 den 19. og 20. november i New York.

Gunvor Eldegard tok opp likestilling og jenters rett til skole under høringen i FN: Foto: Stortinget.

– Utdanning for alle jenter overalt er ikke bare en rettighet, men en forutsetning for økonomisk og demokratisk utvikling. Likestilling bør derfor integreres i alle de nye FNs utviklingsmål, og ikke bare være et mål i seg selv, sa Gunvor Eldegard i høringen.

Hvert år arrangeres en parlamentarisk høring i FN med den interparlamentariske union (IPU), en verdensomspennende organisasjon for parlamenter. Temaet for høringen var de nye utviklingsmålene, Sustainable Development Goals 2015–2030, som skal erstatte FNs tusenårsmål som løper ut neste år.

Parlamentarikere fra alle verdens hjørner debatterte utviklingsmålene med representanter fra FN og regjeringer fra FNs medlemsland, utviklingsorganisasjoner og akademikere. Høringen, som strakk seg over to dager, var delt inn i fire temaer.

I den første sesjonen ble det diskutert hvordan de nye målene kan gjøres rettighetsbasert og universelle. Den andre sesjonen dreide seg om offentlig-privat partnerskap og markedsregulering for å sørge for at markedet leverer til felleskapets beste. I sesjon diskuterte parlamentarikerne likestilling og inkludering av minoriteter, samt hvordan redusere ulikheter i og mellom land. Finansiering, implementering og parlamentarisk kontroll av måloppnåelse var tema for den siste sesjonen.

Forut for høringen hadde delegasjonen forberedende møter med den norske delegasjonen til FN. Stortingets delegasjon ble ledet av Kenneth Svendsen (FrP). Andre representanter som deltok var Bjørn Lødemel (H), Gunvor Eldegard (A) og Anette Trettebergstuen (A).

Stortingets delegasjon til IPU i FN. Foto: Stortinget

Fra venstre: Anette Trettebergstuen (A), Gunvor Eldegard (A), Bjørn Lødemel (H) og Kenneth Svendsen (FrP). Foto: Stortinget.

Høringen ble åpnet av generalsekretæren i FN, Ban Ki-moon, presidenten i FNs generalforsamling, Sam Kutesa, og presidenten i IPU, Saber Chowdhury.

Sist oppdatert: 21.11.2014 14:46
: