Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget deltok på Asia–Europa-forum

Stortinget deltok 6.–7. oktober på det åttende møtet i EuropaAsia-parlamentarikerpartnerskapet ASEP. Forumet er en viktig del av ASEM-samarbeidet hvor Norge ble tatt opp som medlem i 2012. 

ASEM er etablert for å fremme dialog mellom Europa og Asia om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål. ASEP gir dialogen en viktig parlamentarisk dimensjon.

– Det var viktig for oss å være med på det første ASEP-møtet etter at Norge ble tatt opp som ASEM-medlem i 2012. Forumet vil gi Stortinget mulighet til økt forståelse for utviklingen i ASEM, og til engasjement i og innflytelse på et samarbeid som er nytt og viktig for Norge, sier Irene Johansen som ledet Stortingets delegasjon i Roma.

På basis av temaene for møtet – bærekraftig utvikling/matsikkerhet og økonomiske og finansielle myndighetsstrukturer ba presidentskapet følgende komiteer og delegasjon om å delta:
– Finanskomiteen (representert ved Irene Johansen, A).
– Utenriks- og forsvarskomiteen (representert ved Christian Tybring-Gjedde, FrP).
 Næringskomiteen (representert ved Pål Farstad, V).
 EFTA/EØS-delegasjonen (representert ved Ove Trellevik, H).

Fra venstre: Christian Tybring-Gjedde, Ove Trellevik, Irene Johansen og Pål Farstad. Foto: Stortinget.

Fra venstre: Christian Tybring-Gjedde, Ove Trellevik, Irene Johansen og Pål Farstad. Foto: Stortinget.

ASEM er et satsingsområde for Norge. Samarbeidet gir mulighet til å sette viktige spørsmål på dagsorden i et partnerskap som representerer 60 % av verdens befolkning og en tilsvarende andel av verdensøkonomien. Det gir en viktig plattform for dialog med en region i sterk vekst og med økt innflytelse i globale fora.

ASEM ble etablert i 1996 av EU og ASEAN sammen med Kina, Japan og Korea. Siden 1996 er samarbeidet utvidet og teller nå 52 partnere (50 land + Europakommisjonen og ASEAN-sekretariatet). Norge ble tatt opp som medlem sammen med Sveits og Bangladesh i 2012.

Det er EU og ASEAN som koordinerer dialogen og som er vertskap for toppmøter og parlamentariske fora i henholdsvis Europa og Asia. I høst har Italia som EUs formannskap ansvar for mange av møtene, inkludert ASEP-møtet 6.–7. oktober, ASEM-finansministermøtet i september hvor Siv Jensen deltok fra regjeringen, og ASEM-toppmøtet i Milano 16.–17. oktober hvor Erna Solberg og Børge Brende vil representere Norge.

Sist oppdatert: 07.10.2014 14:48
: