Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sametingets 25-årsjubileum

Stortingspresident Olemic Thommessen og visepresident Kenneth Svendsen deltok under markeringen av Sametingets 25-årsjubileum.

Stortingspresident Olemic Thommessen taler på Sametinget. Foto: Stortinget.

Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski og Sametingspresident Aili Keskitalo hadde invitert aktører fra ulike deler av samisk og norsk samfunnsliv til å medvirke under jubileumsseminaret som markerte 25-årsjubileet for åpningen av Sametinget, i Karasjok 9. oktober.

Fra Stortinget deltok stortingspresident Olemic Thommessen og andre visepresident Kenneth Svendsen.

I sin hilsningstale understreket Thommessen den plassen Sametinget har fått i folks bevissthet siden det åpnet 9. oktober 1989:

– I 25 år har Sametinget vært en røst som har sagt ifra. I 25 år har Sametinget vært arnested for utformingen av en felles vilje om en samisk framtid. Og viktigst av alt, opprettelsen av Sametinget har gitt verden et eksempel på hvordan en etnisk gruppe kan oppnå stor grad av selvbestemmelse, men likevel være en del av nasjonalstaten, sa Thommessen til de fremmøtte gjestene i Sametingets plenumssal.

Thommessen og Aili Keskitalo i samtale med NRK Sápmi.

Stortingspresident Olemic Thommessen og sametingspresident Aili Keskitalo i samtale med NRK Sápmi. Foto: Stortinget.


Sametinget ble opprettet i medhold av lov av 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven), og bidrar til å etterleve Grunnloven § 108 (tidligere § 110 a). Paragraf 108 pålegger «statens myndigheter å legge til rette for at den samiske folkegruppe kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv».

Institusjonen avløste Norsk Sameråd, som hadde eksistert fra 1964 til 1989. Første valg ble avholdt sammen med stortingsvalget høsten 1989, og Sametinget ble offisielt åpnet av Kong Olav 9. oktober 1989.

Sametinget er et folkevalgt organ for og av samer. Sametingets plenumsforsamling består av 39 representanter fra 7 valgkretser. Forrige valg ble avholdt samtidig med stortingsvalget 2013.


Les mer om jubileumsarrangementet på Sametingets nettsider.

Sist oppdatert: 10.10.2014 12:04
: