Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Presidenten på Nordisk råds sesjon

Stortingspresident Olemic Thommessen møtte onsdag sine nordiske kolleger i Stockholm i forbindelse med Nordisk råds 66. sesjon som i år arrangeres i Riksdagen.

Olemic Thommessen. Foto: Henrik Skjevestad, Foreningen Norden.

Det er tredje gang på ett år kretsen av nordiske parlamentspresidenter møtes for å diskutere saker av betydning for vår region.


Felles nordisk støtte

Under møtet med parlamentspresidentene fikk situasjonen i Russland og Ukraina mye oppmerksomhet. Thommessen presenterte et forslag om en felles, nordisk støtte til demokratiutviklingen i Ukraina nå som parlamentsvalget er overstått og en ny nasjonalforsamling skal tre sammen i Kiev. Dette nevnte han også i sitt innlegg i plenum.

– Jeg mener at en koordinert nordisk innsats kan være et positivt bidrag med tanke på å styrke demokratiutviklingen i Ukraina spesielt, men også i et bredere perspektiv, sier stortingspresidenten.

De nordiske parlamentspresidentene sluttet seg til Thommessens forslag om et felles bidrag, dersom dette er ønsket av det ukrainske parlamentet selv. Norge får ansvaret for å følge opp dette initiativet i praksis, og stortingspresidenten vil etter planen lede en delegasjon av nordiske og baltiske parlamentspresidenter til Ukraina i løpet av våren 2015.

I møtet diskuterte parlamentspresidentene også felles nordisk tilnærming i interparlamentariske fora, som konferansen til Den interparlamentariske union i 2015. Når 15 år med tusenårsmål skal oppsummeres bør de nordiske land sammen sette fokus på de temaer som er lengst unna oppfyllelse, er tanken.


Reformer i Nordisk råd

Anledningen for møtet var Nordisk råds 66. sesjon i Riksdagen. Derfor var det pågående reformarbeidet i Nordisk råd også et naturlig tema. Samtlige parlamentspresidenter understreket viktigheten av et tett nordisk parlamentarisk samarbeid, og hilste velkommen ambisjonene om å gjøre Nordisk råd mer synlig, effektivt og relevant som følge av reformarbeidet.

Parlamentspresidentene ønsker å bli holdt orientert om fremdrift og resultater av prosessen, ikke minst av hensyn til behovet for en forankring av reformene nasjonalt i de ulike parlamentene.

Nordisk råds sesjon fortsetter ut uken. I kveld deles Nordisk råds priser ut.

Les mer her.

Sist oppdatert: 29.10.2014 15:42
: