Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Presidenten i Theresienstadt på holocaustdagen

I år er det 70 år siden frigjøringen av konsentrasjonsleirene. 26. og 27. januar deltar stortingspresidenten på en internasjonal konferanse i Praha og en minnemarkering i Theresienstadt.

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

– Vi må ta lærdom av grusomhetene som ble utført konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig. Vi ser nå at ekstremisme er på fremmarsj. Noen av de gruppene som var blant ofrene for nazistenes terror og folkemord, er igjen mål for ekstremister og terrorister, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Fortid og fremtid

At det er 70 år siden frigjøringen av de gjenværende fangene i dødsleirene markeres i Tsjekkia gjennom en internasjonal konferanse – Let my people live! – som arrangeres for fjerde gang. Minnemarkeringen finner sted på holocaustdagen 27. januar i Terezin, eller Theresienstadt – navnet på leiren som en gang lå her.

Arrangørene for konferansen er European Jewish Congress, den tsjekkiske regjeringen og Europaparlamentet.

Konferansen og markeringen finner sted for å minnes fortiden, men også for å diskutere dagens utfordringer, spesielt knyttet til hat, rasisme, anti-semittisme og fremmedfrykt.

Ekstremisme – en anti-demokratisk kraft

– Dette er utfordringer vi, som parlamentarikere, må jobbe aktivt mot. Ekstremisme er en anti-demokratisk kraft. Hvordan vi møter disse truslene, vil være avgjørende for hvordan våre demokratiske samfunn vil utvikle seg fremover, sier stortingspresidenten, som vil nevne dette i sitt innlegg under konferansen.


Parlamentspresidenter fra en rekke europeiske land er blant deltakerne på minnemarkeringen.

Sist oppdatert: 23.01.2015 10:56
: