Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk råds sesjon i Stockholm

Nordiske parlamentarikere og ministre møtes denne uken i Stockholm. Fra Stortinget deltar 16 representanter ledet av delegasjonsleder Michael Tetzschner.

Delegasjonsleder Michael Tetzschner og nestleder Marit Nybakk.

Nordisk toppmøte

Sesjonen åpnes tirsdag 28. oktober med et nordisk toppmøte der Erna Solberg og de andre nordiske statsministrene vil diskutere utviklingen i det nordiske samarbeidet med de nordiske parlamentarikerne i Nordisk råd.

Thorvald Stoltenberg deltar

Nordisk råd har i år invitert Thorvald Stoltenberg som gjestetaler torsdag 30. oktober. Stoltenberg utarbeidet i 2009 rapporten «Nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk» med en rekke anbefalinger. Siden den gang har en rekke av disse anbefalingene blitt fulgt opp, og i dag har blant annet krisen i Ukraina gjort nordisk samarbeid om forsvars – og sikkerhetsspørsmål mer aktuelt enn noen gang.

Redegjørelser fra ministrene

Under sesjonen vil parlamentarikerne få flere redegjørelser fra ministrene:

  • Samarbeidsministrenes redegjørelse om det nordiske samarbeidet
  • Samarbeidsministrenes redegjørelse om grensehinderarbeidet
  • Utenriksministrenes redegjørelse
  • Forsvarsministrenes redegjørelse

I tillegg til disse vil det være en rekke andre redegjørelser om ulike tema, f.eks. en redegjørelse om Nordisk ministerråds arbeid for å bekjempe menneskehandel.

Mange forslag fra parlamentarikerne

Nordisk råd skal under sesjonen ta stilling til en rekke forslag fra de 87 nordiske parlamentarikerne. Dette er forslag som spenner fra forslag om anerkjennelse av en palestinsk stat til forslag om etablering av et internasjonalt samisk filminstitutt.

Utdeling av Nordisk råds priser

Onsdag 29. oktober blir vinnerne av Nordisk råds priser avslørt. Alle de totalt 75 nominerte til Litteraturprisen, Barne- og ungdomslitteraturprisen, Filmprisen, Musikkprisen og Natur- og miljøprisen vil være tilstede under prisutdelingen som finner sted i Stockholms statshus.

Sist oppdatert: 27.10.2014 12:08
: