Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Menn må ta større ansvar for å bekjempe vold mot kvinner

Likestilling og vold mot kvinner er hovedtema under høstsesjonen til Den interparlamentariske union (IPU) i Genève. I sitt debattinnlegg 14. oktober tok Stortingets visepresident Kenneth Svendsen (FrP) til orde for at menn må ta på seg en mer aktiv rolle.

Stortingets andre visepresident Kenneth Svendsen taler under Den interparlamentariske unions (IPU) høstsesjon. Foto: Stortinget.

Til tross for at vold mot kvinner har fått større oppmerksomhet de senere årene, også på det internasjonale planet og i organisasjoner som FN, begås det hvert år et meget høyt antall voldshandlinger hvor kvinner er ofre. Ifølge tall fra FN kommer 7 av 10 kvinner til å bli utsatt for vold i løpet av sin levetid. Dette omfatter både vold i nære relasjoner og under væpnet konflikt.

Svendsen tok spesielt opp problemet med overgrep mot kvinner under væpnet konflikt.

– Vi menn må involvere oss mye mer i dette. Vi må skaffe oss en bedre forståelse av problemet, vi må være mer aktive på de arenaer hvor vold mot kvinner drøftes, og vi må bidra mer til å foreslå løsninger, sa Svendsen.

Også Gunvor Eldegard (A) deltok i debatten. I sitt innlegg la hun særlig vekt på utdanning for jenter som en vei til likestilling og utvikling.

– Tildelingen av Nobels fredspris til Malala er et sterkt signal om dette, sa Eldegard.

Gunvor Eldegard

Gunvor Eldegard deltok også i debatten under IPUs høstsesjon.


Andre temaer som debatteres av parlamentarikere under høstsesjonen 13.–16. oktober er tiltak mot ebolaepidemien, klimaendringer, ungdom i politikk, sikkerhetspolitiske spørsmål og håndvåpen.

Den norske delegasjonen i Genève består foruten Svendsen og Eldegard av Bjørn Lødemel (H), Anette Trettebergstuen (A) og Hege Liadal Haukeland (A).

Sist oppdatert: 14.10.2014 13:50
: