Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Gode samtaler med vinnerne

Barns rett til utdanning og demokratisk deltakelse var temaer da årets nobelprisvinnere var i møter på Stortinget – dagen etter tildelingen.

Kailash Satyarthi, Olemic Thommessen og Malala Yousafzai. Foto: Stortinget/Morten Brakestad

Dagen etter at Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai mottok Nobels fredspris, torsdag 11. desember, kom vinnerne for å ha møter på Stortinget, først med stortingspresident Olemic Thommessen, deretter med utenriks- og forsvarskomiteen.

Se bilder fra besøket på vår Flickr-side. (Bildene kan benyttes fritt med kreditering)

– Ved å gi prisen til en fra India og en fra Pakistan er det etablert et fellesskap knyttet til barns rettigheter på tvers av landegrenser som vil få betydning langt utover prosjektene som de to vinnerne er involvert i, sier stortingspresident Olemic Thommesen som beskriver sitt møte med prisvinnerne som varmt og innholdsrikt.

I møtet med Satyarthi og Yousafzai tok han opp barns rett til demokratiske deltakelse, der Satyarthi påpekte at dette i stor grad handler om å endre holdninger.

Utdanning var tema

Etter møtet med stortingspresidenten ble vinnerne fulgt til utenriks- og forsvarskomiteen etter et stopp i Eidsvollsgalleriet.

På begge møtene var retten til utdanning hovedtema. Malala Yousafzai understreket blant annet hvor viktig innholdet i utdanningen er, ikke bare at man har en utdanning. Barn må oppfordres til selvstendig tenkning, og som et ledd i det må barns ideer og tanker bli tatt på alvor og barn må få merke at deres egne meninger har betydning.

Kailash Satyarthi var blant annet opptatt av at det det ikke bare er å bygge skoler, men at samfunnet må være innordnet slik at barn må holdes borte fra barnearbeid, og at de faktisk kan gå på skole. Han trakk videre frem viktigheten av å gi økt oppmerksomhet rundt bedriftenes samfunnsansvar i politikkutformingen, for å bidra til en holdningsendring også hos arbeidsgiverne.

Viktig for demokratisk utvikling

Komitéleder Anniken Huitfeldt beskriver møtet med vinnerne som godt, med en interessant samtale rundt bordet. Hun påpeker at barns rettigheter er viktig for demokratisk utvikling.


– 2014 har vært preget av flere alvorlige kriser i verden, og vil ikke bli husket som et fredelig år. Det å gi årets pris til kamp mot barnearbeid og for alle barns rett til utdanning er derfor en viktig investering i stabilitet, demokrati og utvikling i en urolig verden. Satyarthi og Yousafzai er svært verdige vinnere av årets fredspris, og jeg ser frem til å følge deres arbeid for barns rettigheter videre, sier Huitfeldt.

Nobelprisvinnerne sammen med utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Nobelprisvinnerne sammen med utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Sist oppdatert: 11.12.2014 15:31
: