Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Global bevegelse startet på Stortinget

Parlamentarikere fra hele verden er i Oslo for å diskutere religions- og livssynsfrihet. Møtet startet på Stortinget 7. november, der initiativtaker Abid Q. Raja, første visepresident Marit Nybakk og utenriksminister Børge Brende talte.

Et internasjonalt møte om religionsfrihet hadde sin første dag på Stortinget. Initiativtaker Abid Q. Raja, første visepresident Marit Nybakk og utenriksminister Børge Brende holdt tale. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Se flere bilder fra møtet på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– Parlamentarikere kan gjøre en forskjell, vi gjør en forskjell, sa første visepresident Marit Nybakk (A) da hun avsluttet sin tale til forsamlingen parlamentarikere fra hele verden i lagtingssalen på Stortinget fredag 7. november.

Dette var første stopp på programmet for forsamlingen, som er kommet sammen i Oslo for å diskutere religions- og livssynsfrihet; et todagers møte, som stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V) har tatt initiativ til.

Grunnloven

Nybakk understreket i sin tale at Grunnloven må være i takt med tiden for å opprettholde sin legitimitet. Hun fortalte forsamlingen at Stortinget tidligere i år innlemmet menneskerettigheter i Grunnloven. Å få rettighetene inn i Grunnloven betyr at den nå har tatt inn elementer fra Menneskerettighetserklæringens artikkel 18. 

– Toleranse, gjensidig respekt og tillit, nedfelt i innbyggernes rettigheter, skaper et velfungerende demokrati, sa hun.

Vil starte en global bevegelse

– Bakgrunnen for møtet er at religionsfrihet er under sterkt press verden over. Mennesker undertrykkes, forfølges og drepes grunnet sin tro, manglende tro, eller for at de endrer tro. Vi kan ikke sitte stille og se på undertrykkelsen og ikke gjøre noe, sier Raja, som vil bruke sin posisjon som stortingspolitiker for å endre holdninger knyttet til denne tematikken. 

– Dette er ikke slutten, men startskuddet på en global kampanje, sier Raja, som forklarer at håpet er økt forpliktende arbeid verden over for å få økt religions- og trosfrihet.  

– Handler om respekt for enkeltindividet

– Religionsfrihet handler om respekten for menneskerettigheter, sa utenriksminister Børge Brende (H).

På lik linje med Nybakk og Raja trakk han frem situasjonen i Irak og Syria, og sa at grusomhetene som utspiller seg her handler om mangel på respekt for menneskerettigheter og for enkeltindividet.

– Slike angrep må bekjempes, sa Brende, og henviste blant annet til at religiøse steder er terrormål.

Utenriksministeren avsluttet med å understreke at parlamentarikeres arbeid er viktig – både fordi parlamentarikere kan ta initiativ, og også holde regjeringen ansvarlig for å ha dette temaet på agendaen.

Parlamentsmedlemmene avslutter sitt to dager lange Oslomøte med å signere Oslo-deklarasjonen for religionsfrihet.

Initiativtaker Abid Q. Raja, første visepresident Marit Nybakk og utenriksminister Børge Brende foran de internasjonale parlamentarikerne. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Initiativtaker Abid Q. Raja, første visepresident Marit Nybakk og utenriksminister Børge Brende foran de internasjonale parlamentarikerne. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Sist oppdatert: 07.11.2014 15:55
: