Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingsrepresentanter deltar på FNs kvinnekommisjon i New York

Denne uken er Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Hege Haukeland Liadal (A) i New York på FNs 59. kvinnekommisjon.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Hege Haukeland Liadal (A) i New York. Foto: Stortinget.

Hovedtema for årets kommisjon er oppfølging av handlingsplanen fra FNs forrige internasjonale kvinnekonferanse i Beijing og status etter 20 år.

– Beijingplattformen har vært viktig og har brakt oss et stykke på vei i kampen om likeverd, og likestilling mellom kjønnene, men ennå er det mye som gjenstår, sier Hege og Geir Jørgen.

– Dette viktige arbeidet skal fortsette, så her er det bare å brette opp ermene.

Viktig møteplass

De understreker hvor viktig møteplass Kvinnekommisjonen i New York er.

– Ved siden av å delta i det offisielle programmet og plenumsdebattene, har vi møter med dyktige og engasjerte representanter fra både norske og internasjonale organisasjoner som arbeider med likestilling mellom kjønn.

FNs kvinnekommisjon, Commision on the Status of Women (CSW), arrangeres i FNs hovedkvarter i New York 9.–20. mars 2015

Handlingsplan

Under FNs 4. kvinnekonferanse i Beijing i 1995 ble det utarbeidet en handlingsplan. Beijing-plattformen slår fast at kvinners rettigheter er menneskerettigheter, og at likestilling mellom kvinner og menn er en nødvendig forutsetning for utvikling og fred. 189 stater signerte Beijing-plattformen, og statene har forpliktet seg til å arbeide med likestilling fra et integreringsprinsipp. Det innebærer at likestilling skal innarbeides i all politikk og planlegging. Jenter og kvinners rett til utdanning og helse og retten til fravær av vold er noen av de viktigste områdene.

– Vi tar med oss nyttig kunnskap og innspill fra Kvinnekommisjonen til arbeidet vårt i Stortinget, både i komitéarbeidet og i arbeidet i de internasjonale delegasjonene vi er medlemmer av, avslutter representantene.

Hege Haukeland Liadal er stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, og medlem av familie- og kulturkomiteen. Liadal er med i Stortingets delegasjon til IPU og til Nordisk råd.

Geir Jørgen Bekkevold representerer KrF på Stortinget, og er første nestleder i familie- og kulturkomiteen. Bekkevold er leder av Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling.

Sist oppdatert: 11.03.2015 16:26
: