Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Endringer i reglene for godtgjørelse

Forsikring ved yrkesskade og gruppeliv, hjemmel for å kreve tilbakebetaling av urettmessig utbetalt ytelse og besøksreiser når det passer best for representantene, er endringer i godgjørelsen som presidentskapet går inn for.

Presidentskapet går inn for å endre Lov om godtgjørelse for stortingsrepresentanter på to områder: For det første skal stortingsrepresentantene omfattes av bestemmelsene om gruppeliv og yrkesskade i hovedtariffavtalen i staten og folketrygdloven.

Fram til nå har det vært tegnet private forsikringsavtaler for representantene. Disse avtalene har imidlertid ikke dekket yrkessykdommer. Ved å være omfattet av bestemmelsene i hovedtariffavtalen og folketrygdloven, får stortingsrepresentantene samme økonomiske sikkerhet ved yrkesskader og yrkessykdommer som arbeidstakere i staten og departementenes politiske ledelse.

I tillegg gis det nå en egen lovhjemmel for å kreve tilbakebetalt for mye utbetalt ytelse, både godtgjørelse eller andre typer ytelser. Stortinget har hittil ikke hatt noe grunnlag i lov for å kreve tilbake ytelser som er urettmessig utbetalt.

Presidentskapet går dessuten inn for å endre godtgjørelsesforskriften når det gjelder besøksreiser. Representantene får dekket reiser, fra hjemstedet til og fra Oslo, til en i samme husstand to ganger i året. Fra nå av kan disse reisene foretas når som helst på året. Tidligere var det slik at Stortinget dekket en reise om våren og en om høsten i forbindelse med sesjonen. Begrunnelsen for endringen er at mange representanter er på Stortinget også utenom sesjon, og at det må være opp til den enkelte familie å vurdere når det passer best å reise til Oslo på besøk.

Endringene skal behandles i Stortinget i plenum. Planen er at lovendringene skal tre i kraft fra 1. januar 2015. Endringen i forskriften skal tre i kraft umiddelbart etter at den er behandlet.

Les innstillingene i sin helhet:

Innstilling 19 L

Innstilling 20 S

Sist oppdatert: 22.10.2014 12:23
: