Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arktisk parlamentarikermøte i Helsingfors 19.–21. november

Den 19.–21. november 2014 møtes medlemmene av Den arktiske parlamentarikerkomiteen i Helsingfors. Finsk arktisk politikk, fornybar energi og kultursamarbeid er blant sakene på møtet som vil bli ledet av delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A).

Delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A).

Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja innleder om den finske arktiske strategien og det arktiske samarbeidet frem mot Arktisk råds ministermøte i april 2015. Canada har formannskapet i regjeringssamarbeidet og USA overtar til neste år.

På komitémøtet om formiddagen vil det også bli orienteringer om arbeidet i det nyetablerte Arktisk økonomisk råd, om Finlands satsing på fornybar energi, særlig bioenergi, og kultursamarbeidet i Barentsregionen.

Om ettermiddagen vil Den arktiske parlamentarikerkomiteen arrangere et seminar om sikkerhet i Arktis. På seminaret ønsker komiteen å se nærmere på ulike dimensjoner av sikkerhetsbegrepet. Tema som tas opp er blant annet kystvaktsamarbeidet i Arktis, bruk av droner i Arktis og hvordan klimaendringene påvirker levevilkårene for befolkningen i regionen. Åke Refsdal Moe vil være en av innlederne på seminaret hvor han skal presentere Teknologirådets rapport om bruk av droner i Arktis.

Den arktiske parlamentarikerkomiteen har medlemmer fra de åtte arktiske landene og Europaparlamentet. På møtet deltar også representanter for urfolkene i Arktis og observatører. Komiteen ledes av Eirik Sivertsen (A) som også er delegasjonsleder for Stortingets arktiske delegasjon.

I tillegg til Eirik Sivertsen, deltar også Margunn Ebbesen (H), Ingrid Heggø (A) og Jan-Henrik Fredriksen (FrP) på seminaret om sikkerhet i Arktis.

Sist oppdatert: 19.11.2014 09:51
: