Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arktisk debatt i Paris

Eirik Sivertsen (A), delegasjonsleder i Stortingets arktiske delegasjon, er hovedinnleder på et seminar om Arktis i Paris 6. februar 2015.

Frankrike skal presentere en ny arktisk strategi i april 2015 og ønsker å styrke den politiske oppmerksomheten om nordområdene.

– Det viktigste arktiske møtet dette året er klimatoppmøtet i Paris i desember. Temperaturen i Arktis øker dobbelt så raskt som andre steder på jorden, derfor er også Arktis det stedet vi ser konsekvensene av den globale oppvarmingen først. En global avtale om reduksjon av utslipp av klimagasser er derfor svært viktig for fremtiden i Arktis. Det er mitt fremste budskap, understreker Eirik Sivertsen.

Frankrike er et av flere land som viser større politisk oppmerksomhet for hva som skjer i Arktis. Frankrike har lange tradisjoner innenfor polarforskning, og har blant annet en forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Forskning er også forventet å være et viktig element i den kommende arktiske strategien.

– Det er positivt at flere land engasjerer seg i fremtiden for Arktis. I denne prosessen er det viktig at vi fra Norge deler våre erfaringer og synspunkter når nye land utformer en arktisk politikk. Store deler av den internasjonale aktiviteten i nord er knyttet til havet og da er det reglene i havretten som gjelder, også i Arktis. Havretten er fundamentet for internasjonalt samarbeid i regionen, avslutter Eirik Sivertsen.

Sist oppdatert: 06.02.2015 13:42
: