Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

19 juletrær på Eidsvolls plass

Mandag 1. desember ble 19 juletrær tent på Eidsvolls plass utenfor stortingsbygningen. Trærne symboliserer Norges folkestyre; ett tre for hvert fylke – og valgdistrikt – i landet.

Stortingspresident Olemic Thommessen holdt tale før julegrantenningen. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

Se bilder fra julegrantenning m.m. på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Arrangementet markerte avrundingen av grunnlovsjubileet.

– Det store jubileumsåret 2014 nærmer seg slutten. For mange av oss har det vært et innholdsrikt år. Tiden har nå kommet til å se tilbake på året som har gått. Men også til å se fremover, sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin tale.

Stortingspresidenten sa at jubileumsåret 2014 hadde vært en lang fest, hvilket er bra. I tillegg har året skapt litt større bevissthet om rammene rundt oss, våre grunnleggende verdier samt jubilanten selv – Grunnloven.

Les stortingspresidentens tale.

Talen ble etterfulgt av julegrantenning og sang av Sølvguttene, under ledelse av Frikk Heide-Steen.

Sølvguttene, under ledelse av dirigent Frikk Heide-Steen, sang etter julegrantenningen. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

Sølvguttene, under ledelse av dirigent Frikk Heide-Steen, sang etter julegrantenningen. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

Fotoutstillingen «Stortingets historie 1964–2014»

Etter markeringen på Eidsvolls plass åpnet Stortingets direktør Ida Børresen fotoutstillingen «Stortingets historie 1964–2014» på byggegjerdene rundt Wessels plass.

Børresen sa at Stortingets administrasjon startet arbeidet med å rehabilitere Prinsens gate 26 i sommer. Snart skal også arbeidet med et nytt post- og varemottak under Wessels plass begynne. Arbeidet er viktig, men det skaper også utfordringer for omgivelsene. For å bøte på dette, skal plankeveggene – som vil være der de neste tre årene – brukes til å glede forbipasserende på forskjellig vis. Fotoutstillingen er den første av flere tiltak for å live opp byggegjerdene.

Bok om Stortingets historie

De utstilte fotografiene, som viser viktige begivenheter i Stortingets historie og folkestyrets utvikling, er hentet fra den ferske boken om Stortingets historie siden 1964, som presidentskapet bestilte i 2011.

Les mer om boken.

Sølvguttene avsluttet utstillingsåpningen ved å synge julesanger.

De fremmøtte ble servert gløgg og pepperkaker i Akersgata. Til høyre: Stortingets direktør Ida Børresen. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

De fremmøtte ble servert gløgg og pepperkaker i Akersgata. Til høyre: Stortingets direktør Ida Børresen. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

Juledekorert stortingsbygning

Til slutt ble publikum invitert inn på omvisning i stortingsbygningen, som i anledning julen og grunnlovsjubileet er blitt pyntet. Dekorasjonsutstillingen er et samarbeid mellom Stortinget og designstudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Dette var også publikums siste sjanse til å se den originale Grunnloven av 17. mai 1814 utstilt i historisk sal i utstillingen «Skjebneåret 1814 – Fire dokumenter som formet Norge».

Dekorasjonsutstillingen i stortingsbygningen er et samarbeid mellom Stortinget og designstudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo. Her prøver stortingspresident Olemic Thommessen den utstilte saccosekken. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

Dekorasjonsutstillingen i stortingsbygningen er et samarbeid mellom Stortinget og designstudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo. Her prøver stortingspresident Olemic Thommessen den utstilte saccosekken. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

Juletre på Eidsvolls plass

Juletre på Eidsvolls plass. Foto: Stortinget/Sverre Chr. Jarild.

Sist oppdatert: 01.12.2014 17:54
: