Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

– NATO må se mot nord

Øyvind Halleraker (H) rettet oppmerksomheten mot nordområdene under NATO-parlamentarikerforsamlingens årlige høstkonferanse i Haag 21. til 24. november. 

Den norske delegasjonen i Haag. Foto: Stortinget.

Delegasjonsleder Halleraker gratulerte under hovedmøtet generalsekretær Jens Stoltenberg med en effektiv start i hans nye stilling. Halleraker påpekte behov for et styrket fokus på nordområdene i alliansen, og utfordret Stoltenberg på hvordan NATO kan bidra til fortsatt stabilitet i nordområdene i årene som kommer.

– Økt militær aktivitet fra russisk side

– Samtidig som Norge har et godt historisk forhold til Russland i nordområdene, har vi merket økt militær aktivitet fra russisk side i senere år. Det er et behov for et styrket fokus fra NATO i nord, uttalte Halleraker til forsamlingen.

Generalsekretær Stoltenberg la i sitt tilsvar til Halleraker vekt på behovet for økte norske forsvarsutgifter for å sikre en solid forsvarsevne for alliansen i nordområdene i årene som kommer. Han understreket videre behovet for å opprettholde dialog med Russland ut fra en sterk allianseposisjon på sentrale samarbeidsfelt i nord, som energi, miljø og redningssamarbeid. 

– Norge må dra sin del av lasset

NATOs parlamentarikerforsamling avholdt komité- og utvalgsmøter over tre dager i Haag hvor sentrale sikkerhetspolitiske utfordringer for alliansen ble diskutert. Blant de mest sentrale temaene var styrking av partnerland, sikkerhetspolitiske utfordringer langs Europas sørøstlige og forholdet til Russland, samt behovet for å styrker byrdefordelingen i alliansen.

– Jeg vil bringe med meg budskapet om økning av det norske forsvarsbudsjettet mot NATOs toprosentsmål hjem til den norske offentligheten. Norge har ikke noe alternativ til å dra vår del av lasset hvis vi skal ha et troverdig forsvar i en helt annerledes sikkerhetssituasjon ved våre grenser, påpekte Halleraker i etterkant av konferansen.

Stortingets delegasjon ble ledet av Øyvind Halleraker (H) og bestod av fast medlem Sverre Myrli (A) og vararepresentantene Frank Bakke Jensen (H), Jan Arild Ellingsen (FrP), Hans Olav Syversen (Krf) og Liv Signe Navarsete (Sp).

Se endelige resolusjoner og vedtak fra konferansen.

Sist oppdatert: 24.11.2014 20:34
: