Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ukraina øverst på dagsorden for Europarådets parlamentarikerforsamling

Leder for Stortingets delegasjon til Euroaparådets parlamentarikerforsamling (PACE), Ingjerd Schou (H), deltok fredag 7. mars på møte i forsamlingens faste komité. Øverst på agendaen under møtet i Paris sto den politiske krisen i Ukraina.

Ingjerd Schou, leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling.

Den faste komiteen består av medlemslandenes delegasjonsledere og er PACEs øverste beslutningsorgan mellom plenumssesjonene.

Med Russlands militære opptrapping på Krim som bakteppe diskuterte delegasjonslederne hvordan Europarådet kan bidra til å løse konflikten. Også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland deltok i debatten og orienterte om organisasjonens muligheter til å bidra til å bygge den ukrainske rettsstaten.

Schou støttet opp om Jaglands arbeid og understreket i sitt innlegg at Europarådets verdier, menneskerettigheter, demokrati og rettstat, samt organisasjonens konvensjonsrammeverk må ligge til grunn for en politisk løsning av konflikten. Hun slo også fast at russiske militære styrkers opptrapping på Krim er brudd på folkeretten og at dette var noe som det russiske parlamentet måtte ta tak i.

Delegasjonslederne vedtok en uttalelse som oppfordret russiske myndigheter og parlamentarikere til å avstå fra ytringer og handlinger som kunne bidra til ytterligere splid og å respektere Ukrainas suverenitet.

– Russland har ansvar for å bidra til å roe situasjonen og må snarest gå i dialog med Ukrainske myndigheter for å unngå at konflikten eskalerer ytterligere, uttalte Schou etter debatten.

Sist oppdatert: 10.03.2014 14:54
: